Bildiğiniz gibi bazı aramalarda bazı sitelerin sonuçları diğerlerine göre daha geniş bilgilerle görünüyor, buna “snippets”(zengin sonuçlar/yapılandırılmış veri/structured-data) deniyor ve Google sayfa içeriğinden öne çıkan baız şeyleri aram sonuçlarında ekstra alan olarak gösteriyor. Bu yazımda sayfalarda özellikle listelenen açıklamalı içerik, istatistik gibi spesifik belli data/veri bilgi setlerini barındıran makale sayfaları için tabloları bu şekilde kulanabilirsiniz.
Öncelikle HTML tablolar/tables nedi, şudur: w3schools.com/html/html_tables.asp ve budur developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Element/table
The
<table>: The Table element<table>
HTML element represents tabular data — that is, information presented in a two-dimensional table comprised of rows and columns of cells containing data.
Aslında bu yeni bir şey değil ancak arama sonuçlarında eskiye göre daha sık görünmektedir.
Snippetsler Google’ın sayfa içeriğinde arama yapan kullanıcıya ekstra olarak gösterdiği ve dikkat çeken, bu sayede kullanıcının tıklama isteiğini ve tıklama ihtimalini yükselten şeylerdir. Klasik ve güncel yöntemde webmasterlar bunu yapabilmek için yanbi zengin sonuçlar için yapılandırılmış veri/structured-data işaretlemesi kullanmaktadırlar, fakat daha da ilerletip bununla birlikte veya buna da gerek kalmaksızın, herhangi bir iaşretlemeye gerek kalmaksızın akıllı Google botuna fırsat verebilirsiniz.
Sayfa içeriğinde düzenli listeler(ul/ol/li/dt vb.) gibi tablolar da(<table>) sayfanıza eklediğiniz spesifik bir konuda bilgi verileri içeren tablo satırlarını arama sonuçlarında görünmesini sağlamak için dikkat etmeniz gerkeen bazı hususlar var, bunları bir sonraki paragraflarda açıklıyorum.
Sayfada tablo içerisindekiş veriler anlamlı bilgi içermelidir ve tutarlı, doğru sıralanmış, birbileri ile aynı konuda, arama yapan kullanıcıların tablo başlığı veya sayfa başlığındaki konu hakkında arayabileceği şeyin alt verilerinden oluşmalı.
Örneğin “Dünyanın en iyi üniversitesi” diye arama yapan bir kullanıcı elbette üniversiteleri görmek ister, diyelim ki “Stanford üniversitesi dünya sıralaması” şeklinde arama yapılmış olsun, Google arama sonuçlarında muhtemelen sayfa içeriğinde “Dünya üniversiteleri sıralaması” şeklinde bir tablo olan ve o tablonun içerisinde düzenli olarak sıralanmış verilerden ” Stanford üniversitesi” dahil üstü altı 4-5 tablo hücresini aram sonucunda gösterecektir. Bunu aşağıdaki ekran görüntüsünde de görebilirsiniz.
Sayfalarınızda verileri sunarken SEO performans için tablolardan faydalanın.
Sayfalarınızda verileri sunarken SEO performansı için tablolardan faydalanın.
Tablolar web için eskide kaldı sanıyorsanız yanılıyorsunuz, tablolar veriler için harika bir kullanım sunarlar, tablolar web sitelerinin tasarımları için kullanılmayalı 10 yıllar oldu ancak sayfa içerikleri için kullanılması günümüzde hâlâ daha elzemdir.
Sevgiler, saygılar. Lütfen daha fazlası için Twitter’dan bizi takip edin!