Kategoriler
Tech

Kişisel web sitesi için Hosting seçimi

Kişisel web sitenizi kuracaksınız ve hangi hosting paketini seçeceğiniz konusunda kararsız kaldınız, konuya açıklık getirelim.

Kişisel bir web sitesi kurmak için ilk başta bir alan adı(domain) ve bir hosting ihityacınız vardır, domaini aldınız ancak hosting konusunda takıldıysanız bu konuya açıklık getirelim.

Barındırma anlamına gelen hosting, sitenizin, içeriğinin depolanmasını ve dünyanın her yerinden her an erişilebilecek şekilde yayınlanmasını sağlayan teknolojidir.

Web sitelerinin tüm verilerinin depolandığı, kesintisiz internet bağlantısı bulunan sunucu denen gelişmiş bilgisayarlar hostingin kalbidir! Web sitenizin türü, amacı, içerik yoğunluğu, tahmini trafiği, veritabanı ihtiyaçları, hangi içerik yönetim platformunu kullandığı gibi özellikler hosting seçiminde önemlidir. Bu gibi kriterlere en uygun hosting planını seçtiğinizde; sitenizi yüksek performansla yayınlayabilir, ilerleyen dönemlerde network altyapısı ve paket özelliklerinden dolayı oluşabilecek performans ve kesinti sorunlarının önüne geçmiş olursunuz. Web siteniz için seçeceğiniz web hosting paketi, sitenizin hızlı ve başarılı olmasını sağlayabilecek en temel kriterdir. Çünkü aslında sitenizin depolandığı sunucuyu seçmiş olursunuz.

Bu sayfada “kişisel web siteleri için” hosting önerilerini okuyacaksınız. Kişisel web siteleri için genellikle “Paylaşımlı hosting” paketleri yeterlidir çünkü trafikleri büyük değildir. Eğer kuracağınız web sitesinin trafiği yüksek olacak ise bu sayfadakiler size uygun olmayabilir.

Paylaşımlı hosting, çok sayıda web sitesinin aynı sunucuyu paylaştığı bir hosting türü olduğundan oldukça uygun fiyatlı hosting paketlerinde söz konusudur. Başlangıç aşamasındaki çoğu site için yeterlidir.

Öncelikle kesinlikle siteniz için WordPress kullanmanızı tavsiye ederim ancak başka sistemleri de kullanabilirsiniz, kullanacağınız yazılımlar ücretsiz ise genelde PHP ile yazılmış olacaktır ve ücretli ise büyük ihtimalle .Net veya Aspx ile yazılmıştır.

Web sitenizin program dili ASP ve ASPX’i destekliyorsa Windows işletim sistemine sahip hosting paketlerini seçmelisiniz. Eğer siteniz PHP ile yazılmış ise Linux Hosting paketlerini seçmeniz sitenizin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.

Hosting seçiminde, kullanacağınız yazılımın(WordPress vb.) kullandığı sisteme göre hareket etmeniz önemlidir. Kişisel web sitenizi PHP kullanan bir yazılım ile kuracaksanız mutlaka Linux hosting paketlerinden birini seçmeniz tavsiye edilir, eğer Windows bir hosting tercih ederseniz PHP kullanan bir sitede bazı zorluklar yaşayacaksınızdır.

WordPress için optimize edilmiş özel hosting paketlerini de seçebilirsiniz, bunlar normal Linux hosting paketleri ile hemen hemen aynıdır, sadece birkaç ek modül içerebilir(cache eklentileri gibi).

Windows’mu Linux’mu bu kısmı geçtiğimize göre şimdi diğer özellikleri ne olmalı sorusunu cevaplayalım. WordPress kullanacaksınz veritabanı önemlidir, Mysql veritabanı mutlaka olmalıdır ve genelde Linux paketlerde bu olur. Disk alanı konusunda da genelde hosting firmaları limitsiz veya yüksek alanlar sağlayabiliyor bu konuda sıkıntı yaşamazsınız. Dosya sayı limiti ise sıkıntılı bir konu olabilir ancak bu sadece sitenize çok fazla içerik ekleyecekseniz, o halde hosting firmasından ek limit talep edersiniz. Cpanel konusu da aslında önemlidir, bazı firmalar bunu vermeyebiliyor, var olduğundan emin olun çünkü Cpanel’e bir gün mutlaka işiniz düşecektir örneğin sitenizi yedeklemek için vb. durumlarda. Bir başka konu da SSL’dir, bazı hosting firmaları bunu ücretsiz verebilir, eğer vermez ise “Ücretsiz SSL” konusuna bakabilirsiniz.

Hepsi bu kadar. Özetle WordPress, Linux Hosting paketlerinden bir tanesi size en uygunudur. Kendinize ait kişisel bir web sitesi için Linux Hosting seçebilir ve cPanel ya da DirectAdmin kullanarak sitenizi kolaylıkla yönetebilirsiniz. Ayrıca karmaşık ve kritik web uygulamaları çalıştırmayı düşünüyorsanız da Linux hosting pek tabii ki tercihiniz olabilir. Eğer Kurumsal ağ iletişimi, Internet/intranet barındırma, veritabanları, kurumsal ölçekte mesajlaşma ve benzeri işlevlerin en verimli şekilde yürütülmesini amaçlıyorsanız Windows Hosting, hem küçük hem de büyük şirketlerin kurumsal ihtiyaçlarını karşılamada aradığınız çözümleri rahatlıkla sunacaktır. Windows Hosting ile Linux Hosting arasındaki farklar, sitenizin ihtiyaçları ve hedefleriniz göz önünde bulundurulduğunda doğru hosting planını seçmek, başarınızı garanti altına alabilecek güçlü bir etkiye sahiptir.

Hosting önerilerim; Godaddy, Turhost, Bluehost, DreamHost, HostGator olabilir.