Bilgisayarınıza herhangi bir program kurmadan ve herhangi bir hosting sahibi olmadan PHP kodlarını çalıştırmak ve test etmek için online editörleri paylaşacağım, bunlar hızlıca sonucu görmek istendiği zamanlarda çok işe yarıyor.

Bilgisayarınıza herhangi bir program kurmadan ve herhangi bir hosting sahibi olmadan PHP kodlarını çalıştırmak ve test etmek için online editörleri paylaşacağım, bunlar hızlıca sonucu görmek istendiği zamanlarda çok işe yarıyor.
90’lı yılların ortalarında kişisel bir proje olarak mütevazı başlangıcından itibaren PHP, küçük bloglardan büyük kurumsal uygulamalara kadar her şeye güç vererek web geliştirme için en popüler dillerden biri haline geldi.
Neredeyse otuz yıl boyunca şaşırtıcı bir dönüşüm geçiren bir dildir. Son 10 yıl içinde bile PHP hayal bile edemeyeceğimiz şekilde dönüştü.
Her yıl, PHP’nin mevcut durumu hakkında geçmişe ve geleceğe baktığım bir yazı yazıyorum. Hadi başlayalım!
PHP ile bir değerin belirlenen bir değer ile bittiğini bulmak web projelerinde çoğu zaman işimize yarar, özellikle URL’ler için kullanabiliriz.
WordPress veritabanında örneğin post tablosundaki tüm verilerin yani site içerisine girilmiş postların belli bir alanını toplu olarak almak bazen gerekebilir, bu durumda benim aşağıda yaptığım örnek kullanılabilir.
array_map çok kullanışlı bir fonksiyon ve WordPress için kullanılabilecek bir örneğini buraya ekliyorum.
PHP ile array olarak gelen bir veri içerisinden rastgele bir tanesini seçmek için array_rand
kullanmak hem kullanışlı hem de hızlı.
Server Side Includes(SSI) yani Linux sunucularda varsayılan olarak .shtml, .stm, .shtm olarak çalışabilen, temelde HTML ile aynı fakat kendine özgü sunucu taraflı kodları da çalıştıran dosya içerisinde PHP kodlarını çalıştırmak aslında çok kolay, bunun için herhangi bir sunucu ayarı veya .htaccess düzenlemesi gerekmez ki önermiyorum da.
Her şeyden önce, include()
ve require()
arasındaki farkın ve benzerliğin ne olduğunu bilmeliyiz, include() fonksiyonu belirtilen dosyadaki kodları, çalıştırılan dosyaya dahil eder ve çalışmaya devam eder. require() fonksiyonu da görev olarak aynıdır fakat çağırılan dosya bulunamazsa hata vererek işlem durdurur yani çalışmaya devam etmez.
Bazen bir post için resmi get_the_post_thumbnail()
ile çekmek istediğinizde WordPress’in 4.4 versiyonundan sonra eklenmiş olan wp_get_attachment_image_srcset()
yani srcset=""
eklememesini veya farklı olmasını isteyebilirsiniz. Bu durumda aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.
Bazen WordPress sitesinde ilgili sayfa sitenin son gönderi ise farklı bir şey çalıştırmak isteyebilirsiniz, bu durumda !get_next_post_link()
fonksiyonu kullanmak günü kurtarır.
Malumunuz son dönemde web sitelerine sıkça Japonca ve bazen Çince ve Korece harf/kelimeler ile anahtar kelime saldırıları yapılmakta. Bunu Google kendisi de açıkladı ve bazı korunma yöntemlerini gösterdi.
PHP’de bir URL’i daha sonra kullanmadan önce verdiği HTTP durum koduna göre ayrıştırmak için get_headers
fonksiyonu kullanılabilir, bu PHP 7 ve sonrasında kullanıma sunuldu, öncesi için alternatif $http_response_header
.
PHP’nin son sürümü olan PHP 8 güncellemesi GoDaddy paylaşımlı hosting paketlerinde kullanılabilir hale geldi, eğer uygulamanız/web siteniz uygun ise yükseltebilirsiniz.
cURL istemci taraflı ücretsiz bir URL transfer kütüphanesidir ve PHP’de de sık kullanılmaktadır, file_get_contents() ve readfile()’a göre bir miktar farklı ve birçok açıdan çok daha avantajlıdır.
Normalde bir URL’in içerdiği non-latin ve geçersiz karakterleri WordPress’in remove_accents()
fonksiyonu ile temizleyebilirsiniz, ve URL şekline çevirebilirsiniz fakat WordPress dışında kullanılabilecek basit bir hem PHP hem de JavaScript fonksiyonu da burada paylaşıp kaydetmiş olayım.