Kategoriler
Tech

Neden Windows’ta bir dosyaya “CON” ismi verilmez?

Windows’ta neden bir dosya/klasöre “Con” adını veremiyorsunuz Windows’un neden CON, PRN, AUX ve NUL adlı dosya ve klasörler oluşturmanıza izin vermediğini öğrenin.

❓ Windows’ta bir dosyaya “Con” adını veremeyeceğinizi biliyor muydunuz? Bilgisyarınızda Windows kullanıyorsanız, hemen şimdi deneyin. Dosya Gezgini’ne gidin -> yeni bir klasör oluşturun -> “Con” olarak adlandırın. İşe yaradı mı? Şimdi “PRN”, “AUX” veya “NUL” ile deneyin. Ne oldu? Muhtemelen aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi oldu 👇

Windows’da bir klasöre "CON" ismi vermek.
Windows’da bir klasöre “CON” ismi vermek.

Sistem bunu yapmanıza izin vermeyecektir.

Con İngilizce bir kelimedir ve Connor gibi “Con” takma adıyla geçen birkaç insan ismi vardır. Bu nedenle, Windows’ta takma adlarını kullanarak bunlardan birinin fotoğrafını kaydetmeye çalışıyorsanız, yapamazsınız. Aslında, sistem bir dosya veya klasörü CON, AUX, PRN, LST, COM0, COM9, LPT0, LPT9, veya NUL olarak adlandırmanıza izin vermez.

Ama neden Windows buna izin vermiyor?

Bunun nedeni, 80’lerin eski komut satırlarından biri olan MS-DOS’a dayanıyor. MS-DOS’ta, yukarıda bahsedilen tüm bu sözcükler aygıt dosyalarının adlarıdır.

Bilgisayardaki programların yazıcılar, klavyeler ve temelde takabileceğiniz her şey gibi diğer donanımlarla etkileşime girmesine izin vermenin hızlı ve akıllı bir yoluydu. Her programın olası her aygıtla iletişim kurmayı öğrenmesi yerine, bu iş ona verildi, bir “aygıt sürücüsü”.

Bu, programcıların yazıcılar gibi her bir donanım aygıtının nasıl çalıştığı konusunda endişelenmelerine gerek kalmaması için yapıldı. Bunun yerine, zaten sahip oldukları kodu yazıcıdan ve yazıcıya dosya okumak ve yazmak için yeniden kullanabilirler. Sadece bu “aygıt dosyasına” yazdırmak istediklerini kaydetmeleri gerekecekti.

Bu, içinde yeni özellikler bulunan yeni bir yazıcı çıksa ve üretici onunla yeni bir sürücü paketlese bile, tüm eski programların her zaman olduğu gibi çalışmaya devam edeceği ve sürücünün bununla ilgileneceği anlamına gelir. kirli şeyler.

Geriye dönük uyumluluk

Windows terminalinize “dir” yazarsanız, geçerli dizinde veya klasörde bulunan dosyaların bir listesini ekranda görürsünüz. “dir” yazmak, ardından bir yönlendirme sembolü (>) eklemek ve en sonunda bir dosya adından bahsetmek, listenin ekrana gitmesi yerine listeyi o dosyaya kaydeder.

Ancak bunu “LPT1” adlı bir dosyaya kaydetmeye çalışırsanız, sistem bu dosya adını tespit eder ve sabit diske gitmek yerine listeniz paralel bağlantı noktasının aygıt sürücüsüne gönderilir. bilgisayarınızın arkasında LPT1 olarak etiketlenmiştir. Bir yazıcının takılı olduğu yer. Yani paralel bağlantı noktasının veya yazıcının nasıl çalıştığı hakkında herhangi bir şey bilseniz bile, bir şeyler yazdırabilirsiniz.

Windows 10 muhtemelen şimdi paralel bağlantı noktası kullanmıyor, ancak bu ayrılmış sözcüklerin şimdiye kadar hâlâ var olmasının nedeni, geriye dönük uyumluluktan kaynaklanıyor.

Windows 10, Windows 3.1 günlerinden gelen kodları korur ve Windows 3.1, temel olarak MS-DOS ile oluşturuldu, Windows 95 de öyleydi. Windows NT ile bu olmadı, ancak yine de Microsoft, Windows 95 ile uyumlu olmasını istedi ve Windows 10 hâlâ kısmen Windows NT’ye dayanmaktadır. Yani bunlar 80’lerde MS-DOS’ta ayrılmış kelimelerdi ve 2021’de hâlâ Windows’ta ayrılmış kelimeler olmaya devam ediyorlar.

Artık neredeyse hiç kimse bir yazıcıyı bağlamak için paralel bir bağlantı noktası kullanamaz, ancak Microsoft, bugüne kadar son derece eski yazılımları ve aygıtları desteklemeye devam etmeyi tercih ediyor.

Çözüm

Bu makalede, Windows’ta bir dosya veya klasörü neden “Con” olarak adlandıramadığınızı gördük.

MS-DOS’un ilk zamanlarında, bilgisayarlar temelde metin içeren siyah bir ekrandı ve başka hiçbir şey yoktu. Yani her şey emir yazarak çalıştı. Bir programın yazıcı gibi başka şeylerle etkileşime girmesi için, bir sürücüyle etkileşime girecek bir metin dosyası veya “aygıt dosyası” kullanılarak bir komutun yazılması gerekiyordu.

Cihaza bağlı olarak, ayrılmış bir adı vardır. Örneğin, yazıcıların LPT1, LPT2, LPT3, LPT4, LPT5, LPT6, LPT7, LPT8 ve LPT9’u kullanmak için bağlanmak için kullandığı paralel bağlantı noktaları. Seri bağlantı noktaları COM1’den COM9’a COM ayırmıştır. “CON” konsolu vb. temsil eder.

Bugüne kadar bu cihaz adları ayrılmıştır, böylece onlarla kullanılabilir dosyalar veya klasörler oluşturamazsınız. O zamanlar LPT1.txt adında bir dosya oluşturmak gibi bir şey yapmaya çalıştıysanız, yapacağınız şey onu yazıcıya göndermek veya bunun gibi bir şey olurdu ve bu yüzden engellendiler.

Umarım bugün yeni bir şey öğrenmişsinizdir, okuduğunuz için teşekkürler :)) Beni Twitter’dan takip edebilirsiniz.