Kategoriler
Tech

iTunes olmadan iPhone yedeklemek

iTunes gerekmeksizin iOS cihazınızı yedekleyebilirsiniz ancak önermiyorum.

Aslında bir iOS cihazının yedeklenmesi için en doğru, en efektif ve en güvenli yol iCloud’dır, iCloud hem her şeyi(her şey) hem güvenli ve hızlı olarak yedekleyebilir ayrıca bunu istediğiniz zamanlama ile düzenli olarak yapar. Ancak bir şekilde cloudda(bulut sunucu) olmasını istemiyor olabilirsiniz ve iTunes de kullanmıyor olabilirsiniz bu durumda telefonu yerel bilgisayara yedekleme imkanı da var, bu arada yerel yedek için de iTunes hemen her şeyi kolayca yedekleyebilir.

Dediğim gibi en doğrusu iCloud’dır fakat alternatif yedekleme yöntemlerini aşağıda yazacağım.

İhtiyaç şöyle olabilir, görsel ve işitsel medyalarınız, rehber vb. verilerinizi alıp farklı şekilde kullanmak istiyor olabilirsiniz, bu durumda kullanabilirsiniz. Bu arada Apple’daki verilerinizi Apple hesabınıza giriş yaparak istediğiniz gibi tümüyle arşivleyip indirme imkanınızda var. privacy.apple.com’dan hesabınıza giriş yaparak bunu talep edebilirsiniz.

İOS cihazınızız yedeğini yerel bilgisayarınıza alabilmek için iTunes kullanmayacaksanız eğer bunun yerine 3. parti yazılımlardan faydalanabilirsiniz, bu yazılımların çoğu ücretsiz versiyonda belli kısıtlamalara sahiptir ve genellikle bu kısıtlama yedek boyutu, Whatsapp mesajlarını yedeklememek vs. şeyler bu yüzden ücretli versiyonlarını kullanırsanız iş görür değilse ücretsiz ve en çok kullanılanlardan olan iFunbox kullanabilirsiniz.

Bu yazılımların verilerinizle ilgili herhangi bir güvence vermediğini bilmelisiniz, herhangi bir güvenlik ihlali ve verileriniz başka kişilerin eline geçmesi durumunda sorumluluk kabul etmezler ve bilgisayarınıza kurarken aslında bunu onaylıyorsunuz.

Açıkçası yıllardır(iPhone 2G) iPhone kullanıcı olarak son 3-4 yıl harici hep Jailbreak (iOS jailbreaking) yaparak kullandım ve bunu elbette ileri düzey bir kullanıcı olarak yaptım yoksa hiç tavsiye ettiğim bir şey değil çünkü güvenli değil, fakat şu an bu şeyleri ve ayrıca farklı programları önermiyorum, asla kullanmayın. Android sever arkadaşların en büyük argümanı da budur, daha özgür olduklarını söylerler ancak bu özgürlük değil aslında daha güvensiz bir platformdadırlar her an başlarına bir şey gelebilir, Apple öyle değildir, çok güvenli ve stabildir kafanız rahat olur.

Son olarak arkadaşlar eğer 40 yaş altı iseniz ve Google, Apple vb. önemli hesaplarınızda “iki faktörlü doğrulama” yöntemi kullanmıyorsanız asla güvende değilsiniz, mutlaka iki faktörlü doğrulama yani bankalardaki gibi onay mesajı ile veya ikinci üretilmiş bir özel şifre kullanmalısınız. 40 yaş altı dedim çünkü benim tanıdığım çoğu diyeyim yaşlı insanlar şifre konusuna pek önem vermiyor, genellikle doğum tarihi, 1907 vs. taraftarı oldukları takımların kuruluş tarihi gibi şeyler kullanmaktalar.

Siber güvenlik neden sadece teknik bir problem değildir: Lakshmi Ramarajan’ın “Siber Güvenlik Sadece Teknik Bir Problem Değil” başlıklı makalesi.
Dünyanın en çok kullanılan şifreleri [2020]: Günümüzde parola olarak hâlâ 123456 kullananlar var mı? Gerçekten de, NordPass’ın 2020 için en yaygın kullanılan şifreleri listesine göre evet var ve verilerini riske atıyorlar.
2 faktörlü doğrulama: 2 faktörlü(2 adımlı) doğrulama nedir, nasıl kullanılır, neden kullanılmalıdır.
Teşekkürler Steve Jobs.
Teşekkürler Steve Jobs.

Saygılar.