Kategoriler
Genel

İstanbul binaların yaşı

İstanbul’da binalar kaç yaşında ve ortalama kat sayısı kaç? TÜİK istatistikleri.

Kahramanmaraş depremlerinden sonra Türkiye’nin olası depremlere ne kadar hazır olduğu bir kez daha tartışma konusu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İstanbul’da ailelerin %46’sı 2001 ve sonrası yapılan binalarda ikamet ediyor. İstanbul’da binaların ortalama kat sayısı ise 6,9.

İstanbul’da binalar kaç yaşında ve ortalama kat sayısı kaç?

2021 yılı verilerine göre İstanbul’da hanehalkı sayısı 4 milyon 755 bin. Kentte bu hanelerin %45,7’si 2001 ve sonrasında inşa edilen binalarda ikamet ediyor. Yüzde 10,4’ü 1980 ve öncesinde inşa edilen konutlarda, %36,8’si ise 1981-2000 yılları arasında inşa edilen konutlarda hayatını sürdürüyor. Bilinmeyen oran ise %7,1.

Oran olarak:

İstanbul’da binaların yaşı: İkamet edilen binanın inşa yılına göre hanehalkı oranı (2021)

Oran değil, sayı olarak baktığımızda ise İstanbul’da 4 milyon 755 bin haneden 2 milyon 173 bini 2001 ve sonrasında inşa edilen binalarda ikamet ediyor. TÜİK verilerine göre 2021 yılında İstanbul’da hanehalkı büyüklüğü 3,2. Yani bir ailede ortalama 3,2 kişiden oluşuyor. Bu durumda 2001 ve sonrası yaklaşık olarak 6 milyon 955 bin ediyor.

Adet olarak:

İstanbul’da binaların yaşı: İkamet edilen binanın inşa yılına göre hanehalkı sayısı (2021)

İstanbul’da hanelerin %47,2’si 2001 yılı öncesinde yapılan binalarda oturuyor. Buna göre hanehalkı büyüklüğü ortalama 3,3 olduğundan yaklaşık 7 milyon 181 bin kişinin 2001 öncesinde yapılan binalarda yaşadığını söylemek mümkün.

Kat sayısı:

İstanbul’da ortalama kat sayısı 6,9. İstanbul’daki hanehalklarının ikamet ettiği binaların ortalama katı 6,9. Hanelerin %55’si 6 veya daha yüksek katlı binalarda ikamet ediyor. Hanehalklarının %22’si ise 5 katlı binalarda kalıyor.

İstanbul’da ikamet edilen binanın kat sayısına göre hanehalkı sayısı ve oranı (2021)

İstanbul’da hanelerin %77’si 5 katlı veya daha yüksek binalarda yaşıyor. Bu durumda İstanbul’da hanehalklarının %77’si 5 katlı veya daha yüksek binalarda ikamet ediyor. İstanbul’da hanelerin sadece %2’si tek katlı binalarda yaşamını sürdürüyor.

İstanbul’da deprem olacak diye diye 23 yılımız geçti bile…

Doğma büyüme İstanbullu bir aileden olarak istatistiğin çok doğru olduğunu söyleyebilirim, özellikle 1980 ile 1999 tarihi aralığındaki yapıların o 10-20 yılda İstanbul resmen betona boyandı ve bu yapıların tamamı insanların kendi imkanları ve hiçbir denetim olmadan yapıldı.

Bence bu deprem olacak vs. şeylerini bırakmak lazım zira bunlar çok saçma ve korku salıp “kentsel rant” sistemini devam ettirmek amaçlı şeyler yani biz sıradan halkın hiçbir işine yaramaz, bunlar tamamen irili ufaklı inşaat şirketlerini bir araya getirip bunlara bina yaptırıp aradan rantını karını alan çok az sayıda politik bağlantılı sermaye sahibinin işine yarar. Ayrıca bu yeni çıkan yasa ile devletin herhangi bir yere, arsaya, binaya çökebilmesi zaten bireysel mülk olayını da bitirmiş durumda bakıldığında yazılan amaç “kentsel dönüşüm” gibi görünse de asıl amacın değerli arazilere konup rant elde etmek olduğu apaçık ortada. Kentsel dönüşüm diye diye Fikirtepe gibi güzel bir yeri ucube bir mahalleye ve saçma sapan zaten milyon nüfusu olan ilçeleri daha da yoğun sıkış sıkış 30 katlı estetik yoksunu betonlarla doldurdular. Şöyle bir örnek vereyim, benim şu an oturduğum 1980’lerde dedem 2 katlı olarak yapmış olduğu binanın 2. katının çatısında tavşan besliyorduk, oradan ben baktığımda tüm Marmara denizi ayaklarımın altında gibi görebiliyordum, şu an bırak 2. katı 7. kata çıksam bırak denizi neredeyse gökyüzünü bile görme imkanı yok.

Hayırlısı diyelim, zaten eğer aileden kalan bir daireniz yok ise İstanbul’da şu an ev almak herkesin harcı değil, o eski bedava krediler de olmadığı için aşırı zor, gelecekte gençler ise görünen o ki normal şekilde çalışarak asla mülk sahibi olamayacak.