Kategoriler
SEO

HTTP Durum Kodları ve SEO

Google tarafından HTTP durum kodlarının bir sitenin arama sonuçlarındaki görünümünü nasıl etkilediğini gösteren yeni bir doküman yayınlandı.

Google botları bir URL’i ziyaret ederken ilk olarak elbette adresin verdiği Durum kodu(Status code) bakarak ona göre hareket etmekte. Google bu noktada web geliştiricilerine yönelik; farklı HTTP durum kodlarının bir sitenin arama sonuçlarında nasıl göründüğünü ne şekilde etkilediğini açıklayan yeni bir yardım belgesi yayımladı.

HTTP Durum Kodları Google Arama’yı Nasıl Etkiliyor?

Google’ın yeni belgesi, Googlebot’un web’de karşılaştığı en önemli 20 durum kodunu ve en belirgin ağ ve DNS hatalarını kapsıyor. HTTP durum kodları, bir tarayıcı veya tarayıcı tarafından içerik istendiğinde bir siteyi barındıran sunucu tarafından oluşturulur. Örneğin, bir tarayıcı artık sunucuda barındırılmayan bir içerik isterse, bir 404 (bulunamadı) durum kodu oluşturulur. Durum kodunun ilk numarası, hangi kategoriye ait olduğunu gösterir. Tüm 2xx kodları, başarılı taramayı, tüm 3xx kodlarını yeniden yönlendirmeleri vb. ifade eder. 20 durum kodunun tamamını gözden geçirmek yerine, her kategori için önemli çıkarımları dikkate almakta yarar var.

HTTP 2xx (Başarılı)

Bu kodlar, Googlebot’un içeriği tarayabileceği ve dizine ekleme düzenine aktarabileceği anlamına gelir.

Google, bir HTTP 2xx durum kodunun dizine eklemeyi garanti etmediğini, bunun yalnızca hiçbir hatayla karşılaşılmadığı anlamına geldiğini belirtiyor.

İstisna, 204 durum kodudur; bu, sayfaya başarıyla erişildiği ancak içerik bulunmadığı anlamına gelir. Google, 204 kodu sunan sayfalar için Search Console’da soft 404 gösterebilir.

HTTP 3xx (yönlendirmeler)

Tüm yönlendirmeler eşit değildir. HTTP 301 durum kodu, URL’nin standart olarak kabul edilmesi gereken bir 302, 303 veya 307 kodundan daha güçlü bir sinyal gönderir.

Bir 304 durum kodu Google’a içeriğin son tarandığındakiyle aynı olduğunu bildirir. İndeksleme üzerinde hiçbir etkisi yoktur, ancak URL sinyallerinin yeniden hesaplanmasına neden olabilir.

Yönlendirme Çalışmazsa Ne Olur?

Googlebot, denemeyi bırakmadan önce en fazla 10 yönlendirme aşamasını takip eder.

İçerik 10 aşama içinde alınamazsa, Search Console sitenin Dizin Kapsamı raporunda bir yönlendirme hatası gösterir.

HTTP 4xx (İstemci Hataları)

4xx durum kodu döndüren sayfalar, Google’ın arama sonuçlarında dizine eklenmesi için dikkate alınmazlar.

429 hariç tüm 4xx hataları aynı şekilde ele alınır. Googlebot’a içeriğin mevcut olmadığını bildirirler. İçerik daha önce mevcutsa, URL Google’ın arama dizininden kaldırılacaktır.

429 durum kodu, sunucu aşırı yüklendiğinden Googlebot’un bir URL’ye erişemediği anlamına gelir. Bu URL’ler Google’ın dizininde korunacaktır.

HTTP 5xx (Sunucu Hataları)

5xx sunucu hataları, Googlebot’un taramayı geçici olarak yavaşlatmasını ister.

Artık bir sunucu hatası veren, önceden dizine eklenmiş URL’ler, bir 5xx durum kodu sunmaya devam ederlerse sonunda dizinden kaldırılacaktır.

Daha fazla ayrıntı ve DNS ve sunucu hataları hakkında bilgi için –> How HTTP status codes, and network and DNS errors affect Google Search(HTTP durum kodları ile ağ ve DNS hataları Google Arama’yı nasıl etkiler?)

Ayrıca ilginizi çekebilecek başka makalelerim:

Bir URL’in durum kodunu sorgulamak (PHP): PHP ile bir URL’in HTTP durum kodunu getirip ona göre fonksiyon yazmak.
HTTP Status Code sorgulamak: HTTP Status Code Checker | httpstatus.io ile bir web sitesinin veya herhangi bir web adresinin HTTP durum kodunu sorgulayabilir ayrıntılarını inceleyebilirsiniz.
Web siteleriniz için harika 404 temaları: Web siteleriniz için harika görünen 404 sayfa şablonları.
WordPress SEO Checklist: Sadece bir WordPress sitesi kurmak arama motorlarında yükselmek için yeterli değildir, arama motorlarında üst sıralarda yer almak için doğru SEO taktiklerini de uygulamak gerekir.