Kategoriler
Genel

Evden verimli çalışmak için 7 öneri

Home office çalışmanın incelikleri. Dijitalleşen dünyada evden çalışmanın önemi her geçen gün artıyor. Evden verimli çalışmak için önerilerimiz.

Dijitalleşen dünyada evden çalışanların sayısı her geçen gün artarken, 2020 yılında başlayan pandemi bu konseptin birçok kurumsal firma tarafından benimsenmesini sağladı. Peki, çalışanlar bu sürece kolayca adapte olabilecek mi?

Evden Verimli Çalışmak için 7 Öneri: Home Office Çalışmanın İncelikleri

Adı üzerinde, ev, yani en rahat hissettiğimiz ortam. Çalışma hayatı ise düzen ve disiplin ister. Rahatlığı en derinden hissettiğimiz tatlı evimizde, kendimizi o en sevdiğimiz dizinin karşısında gömüldüğümüz kanepeden nasıl kaldırıp da raporlara, analizlere, hesaplamalara ve diğer iş hayatının getirdiklerine doğru götüreceğiz?

  1. Çalışma Ortamı Oluşturun
  2. Plan Yapın ve Plana Sadık Kalın
  3. Aydınlatmaları Kendinize Göre Optimize Edin
  4. Molalara İnanın ama Çok Fazla Kapılmayın
  5. Çalışma Arkadaşlarınızla İletişiminizi Sıkı Tutun
  6. Çalışma Ortamınıza Motive Edici Detaylar Ekleyin
  7. Egzersiz Olmadan Olmaz!
  8. Kaynaklar

1 – Çalışma Ortamı Oluşturun

Evden verimli çalışmanın altın kuralı ideal çalışma ortamıdır, diyebiliriz. İdeal çalışma ortamı nedir? Odaklanma seviyenizi maksimuma ulaştıracak detaylarla tasarlanmış, yoğun konsantrasyon gerektiren işler için sizi motive eden yerlere, ideal çalışma ortamı diyoruz. Yani belli başlı kuralı yok, yaratıcılığınızı konuşturun!

2 – Plan Yapın ve Plana Sadık Kalın

Ofisler en optimum çalışma şartlarını sunacak şekilde tasarlanır. Evlerde ise rahatlık önceliklidir! Ofislerde çalışma planına uymak daha kolaydır çünkü uyarıcılar daha azdır. Evde ise çocuklar, oyun konsolu, mutfak, TV ve kitaplar gibi birçok uyarıcı bulunur. Bu nedenle, işlerinizi her zaman günlük olarak planlayın. Kendinize hedef koyun ama kendi vaktinizden çalmayın! İş saatleriniz ve molalar belirli olsun. Rutinleri sevmiyorsanız, işte size fırsat; çalışma saatlerinizi günlere göre değiştirebilirsiniz. İşleri günlük düzende yapmaya başladığınızda, son ana sıkıştığınız iş sayısında feci bir azalma göreceksiniz, yaşasın!

3 – Aydınlatmaları Kendinize Göre Optimize Edin

Konsantrasyon konusunda en önemli etkenlerden biri doğru aydınlatmadır, bunu unutmayın. Önerimiz, güneşe inanın! Yapılan araştırmalar doğrultusunda güneş ışığının çalışma şevkini arttırdığı gözlemlenmiş. İş ortamınızı, güneş ışığından en fazla yararlanabileceğiniz şekilde tasarlayın. Güneş ışığına erişiminiz kısıtlıysa ya da bir gece insanıysanız, o zaman çalışma ortamınızdaki ışık seviyesini kendinize göre optimize edin. Çok loş ışık uykunuzu getirir, yüksek Watt ışık gözlerinizi yorar! Gerisi size kalmış.

4 – Molalara İnanın ama Çok Fazla Kapılmayın

Eğitim sisteminde teneffüs olmasının bir nedeni var. İnsan beyni, ortalama 40 dakika boyunca yüksek verimle çalışacak şekilde evirilmiş. Çok uzun süre çalışmak değil, verimli çalışmak önemli olan şey. Beynimiz, ortalama 40 dakikadan sonra “Yeter, ben sıkıldım.” diyor. Bu noktada odaklanmanız güçleşiyor. İş planınızı molaları kapsayacak şekilde düzenleyin. Gereğinden uzun molalar işe dönmenizi zorlaştırabilir, unutmayın!

5 – Çalışma Arkadaşlarınızla İletişiminizi Sıkı Tutun

Motivasyon bulaşıcıdır. Ofislerde çalışmanın böyle pozitif bir yanı var, yanınızda çalışan insanları gördüğünüzde işinize motive olmanız kolaylaşır. Evden çalışırken çoğu insan bu konuda, yani motive olamadıkları yönünde şikayet ediyor. Hatta evden çalışamadığı için bilgisayarıyla kafelere gidip gün boyu orada vakit geçiren insanların sayısı hiç de az değil. Maalesef pandemi döneminde kafeler çoğunlukla kapalı. O zaman yapmanız gereken şey, sizi motive eden insan seslerini evinize taşımak. İş arkadaşlarınızla hem iş hem de muhabbet konularında ortak iletişim kanalları oluşturun. Aradığınız o motivasyon kaynağı, bir tık ötenizde!

6 – Çalışma Ortamınıza Motive Edici Detaylar Ekleyin

Bu maddemiz de kişiye göre değişiyor, biz genel çerçeveden bahsedeceğiz. Kimisi sadece işle ilgili araçların bulunduğu çalışma ortamında rahat eder, kimisi çalıştığı yeri tamamen kişiselleştirir. Evdeki çalışma ortamınızı da bu durumla özdeşleştirin. İş yerinizdeki masanızda birçok kişisel eşyanız mı var? Evdeki çalışma ortamınızı da oraya benzetin. Belki bir çerçeve, belki küçük post-it’ler ya da arada dalıp kafanızı rahatlatabileceğiniz bir tablo ya da bir figür… Seçenekleriniz sınırsız!

7 – Egzersiz Olmadan Olmaz!

İşleyen demir ışıldar derler ya, bilimsel olarak da en doğru atasözlerimizden biri bu olsa gerek. İnsan vücudu hareket etmeye programlanmış. Yani hareket etmediğinizde, fiziksel ve duygusal olarak geriye gidiyorsunuz. Egzersiz yaptığınızda, vücudunuzdaki hormonlar harekete geçer ve bedeniniz kendini güçlendirir. İşlerinize daha kolay motive olur, ayrıca egzersiz sırasında sağladığınız mutluluk hormonu sayesinde depresif duyguları elinizin tersiyle itersiniz. Daha ne olsun!

Kaynaklar:

Daha fazlası için aşağıdaki konu da hoşunuza gidebilir:

Her yerden çalışabilmenin sırları – Uzaktan nasıl çalışılacağına dair temel ipuçları için okumaya devam edin. Digital nomads tavsiyeleri.