Kategoriler
Genel

Ertelemenin üstesinden gelmek

Erteleme durumunun üstesinden nasıl gelinir ve üretkenlik nasıl artırılır?

Durumu çoğunuz biliyorsunuzdur; önünüzde zorlu bir görev var, bu yüzden onu son dakikaya kadar düşünmekten kaçınıyorsunuz. Sonunda görevi yapmak için oturuyorsunuz ve e-postaları, Instagram, Twitter, Facebook gönderilerini, sizi görevi gerçekten yapmaktan alıkoyan HER ŞEYİ kontrol ediyorsunuz ve dikkatiniz dağılıyor. Erteliyorsunuz 🤓

Tanıdık geliyor mu?

Özünde, ertelemek aslında kaçınmaktır. Genellikle korku, kendinden şüphe duyma, kaygı veya düşük özgüven nedeniyle zorlayıcı şeylerden kaçınırız. Endişeli veya korkulu olduğumuzda, duygularımızı ve davranışlarımızı düzenlemek zordur, bu yüzden “dönme” hissinden kaçınmak ve daha eğlenceli ve akılsız bir şeyle kendimizi oyalamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kendimizi rahatlatmak için sinir bozucu anlık tatminin kurbanı oluruz, ancak sorun şu ki, ertelemek yalnızca kaygıyı daha da arttırır. Bitirmez. Sadece uyuşturuyoruz ve sonrasında o daha güçlü geri geliyor!

Öyleyse, ertelemenin üstesinden gelmek için bazı ipuçlarına bakalım.

  1. Ödülü düşünün: Sonunda listenizdeki öğeyi kontrol ettiğinizde ne kadar iyi hissedeceğini kendinize hatırlatmayı deneyin. Bir şeyi yapmayı düşünmek, onu yapmaktan 10 kat daha zordur ve sonunda görevi bitirdiğinizde harika hissedeceksiniz!
  2. Kendinize şefkat gösterin: Çoğu zaman, erteleme konusunda gerçekten kötü hissederiz. Kendimizi o kadar çok yendik ki daha da erteliyoruz. Başlamanın ne kadar zor olduğunu kabul etmeye çalışın ve ardından motive olmak için kendinize bazı cesaret verici sözler söyleyin.
  3. “Kendimi Böyle Hissettiğimde” tuzağından kaçının: Kaçındığınız bir şeyi yapmak isteyeceğiniz bir zaman asla olmayacak. O tuzağa düşmeyin.
  4. Görevi sindirilebilir parçalara ayırın: Bir büyüğüm, zor bir görevi kendim için çok daha kolay hale getirmem gerektiğini hatırlatmak için “Her seferinde bir ısırık” ifadesini kullanırdı. Görevi daha küçük görevlere ayırın ve ardından listenizden en kolay olanı işaretleyin. Adım adım ilerledikçe daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.
  5. Çoklu görev yapmayın: Araştırmalar gösteriyor ki, dilediğimiz kadar çok görevi iyi yapabilmeyi, aslında bunu insanlar kadar etkili bir şekilde yapmıyoruz. Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın ve her seferinde küçük bir göreve odaklanın.

Ertelemeyi bırakmayı öğrenmek, tüm o potansiyel enerjiyi doğru yere aktarmanıza izin vererek hayatınızı değiştirebilir. Mükemmelliğe değil sürece odaklanmayı öğrenecek ve sebat edeceğinizi göreceksiniz.

5 akıllı çalışma tekniği başlıklı makalemi de okuyun.