Kategoriler
Genel

Antipod haritası

Antipodes map isimli komik uygulama dünyanın seçtiğiniz konumunun diğer tarafını gösteriyor.

Antipodes haritası, dünyanın diğer tarafını, Dünya üzerindeki herhangi bir yerin antipotlarını bulmanıza yardımcı olmakta. Bu harita, antipod veya antipodal nokta adı verilen taban tabana zıt konumu gösterir.

Hakkında

Oturduğunuz yerden kazmaya başlarsanız, Dünya’nın diğer ucunda nereden çıkarsınız?

Antipodes Haritası, OpenStreetMap kullanıyor ve www.antipodesmap.com adresinden erişiliyor.

Dünya’nın diğer ucunu gösteren etkileşimli bir harita olan Antipodes Map, gezegenimizin en kalabalık şehirlerinin çoğunun zıt bir noktasının veya “antipod”unun okyanusta bir yerlerde olduğunu gösteriyor.

Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 71’inin su olduğu düşünülürse, karaya denk gelme ihtimalinin gerçekte oldukça düşük olması aslında pek şaşırtıcı değil. Yine de, Yeni Zelanda’daki Auckland ile İspanya’daki Sevilla ve Malaga ve Arjantin’in başkenti Buenos Aires ile Çin’deki Şangay da dahil olmak üzere birbiriyle eşleşen veya birbirine çok yaklaşan birçok şehir bulunuyor.

Dünya yüzeyindeki bir noktanın enlemi, ekvator düzlemi ile o noktadan ve Dünya’nın merkezinden geçen düz çizgi arasındaki açıdır. Aynı enlem noktalarını birleştiren doğrulara paralel denir. 0° enlem paraleli, dünyayı Kuzey ve Güney Yarımkürelere ayıran tüm coğrafi koordinat sistemlerinin temel düzlemi olan ekvator olarak belirlenir. Kuzey kutbu 90°K’dır; güney kutbu 90°G’dir.

Dünya yüzeyindeki bir noktanın boylamı, bir referans meridyenden doğuya veya batıya o noktadan geçen başka bir meridyene olan açıdır. Tüm meridyenler, kuzey ve güney kutuplarında birleşen büyük elipslerin yarısıdır. Greenwich’teki (Londra, İngiltere) İngiliz Kraliyet Gözlemevi’nin meridyeni, uygun Doğu ve Batı Yarımküreleri belirleyen uluslararası Başlangıç Meridyenidir. Greenwich’in antipodal meridyeni hem 180°B hem de 180°D’dir.

Bu iki bileşenin kombinasyonu, Dünya yüzeyindeki herhangi bir konumun konumunu belirtir. Bu sistemin menşei/sıfır noktası, Gana, Tema’nın yaklaşık 625 km (390 mil) güneyinde Gine Körfezi’nde bulunur.

Dünya üzerindeki herhangi bir yerin antipodları, Dünya yüzeyinde ona taban tabana zıt olan noktadır. Birbirine antipodal olan iki nokta, Dünya’nın merkezinden geçen düz bir çizgi ile birbirine bağlanır. Antipodal bir nokta genellikle antipod olarak adlandırılır (Wikipedia).

Avrupalıların ve Amerikalıların çoğu, Dünya’nın merkezinden geçen düz bir çizgide bir çukur kazarsanız, Çin’in diğer tarafında çıkacağınıza inanıyor. Ama bu sadece bir söz, çünkü gerçekte, Avrupa’nın veya Amerika Birleşik Devletleri’nin çoğu bölgesinde düz bir tünel kazarsanız, okyanusa çıkarsınız. Çin’de düz bir deliğin çıkacağı tek yer Arjantin ve Şili’dir.

Matematiksel olarak, bir antipodal noktanın coğrafi koordinatları şu şekilde hesaplanabilir:

  • Antipotları bulmak istediğiniz yerin enlemi karşı yarım küreye çevrilmelidir (örneğin: 45° Kuzey, 45° Güney veya -45° olacaktır);
  • Antipotları bulmak istediğiniz yerin boylamı 180°’den çıkarılmalı ve sonuç karşı yarım küreye dönüştürülecektir (örneğin: 25° Batı, 180° – 25° = 155° Doğu veya -155° olacaktır).