Ben çok okuyan biriyim bir sürü saçma sapan boş beleş şey okurum, tüm aydın insanların düşündüğü ve kabul edeceği gibi insanların okuması gerektiğini düşünüyorum, yazmanın önemine, bunun yanında Youtube vb. mecralardan izlenerek öğrenebilecek şeyler pratik şeyler olduğuna ve çoğu önemli şeyin yalnızca okuyarak öğrenildiğine özellikle dikkat çekmek isterim, bu tıpkı çoğu şeyin sadece görerek ve tecrübe ederek hafızaya eklendiği gibidir.
Akademi neydi?
Buradaki olay şu ki; akademi eski akademi değil, birçok yerde söylendiği gibi(biliniyor anlamına gelmez) akademi artık özellikle bizim gibi saçma sapan bir sosyoekonomik sisteme sahip ve ikiyüzlü bir sistemle yönetilen ülkelerde yok gibi bir şey, kimse kendini kandırmasın. Üniversite denilen yerler benim bildiğim birkaç özel alan ve özel üniversite hariç boş beleş yerler, bu tür sert yazmak benim farkım olsun yoksa bunu daha nazik, iyi kelimelerle çoğu aydının kitabında ve demeçlerinde görmüş olabilirsiniz. Maalesef üniversiteler lisenin devamı bir okul haline gelmişler, bildiğiniz gibi üniversiteler aslında okul değildir.
Alaylı ve mektepli nedir?
Neyse. Geleneksel olarak bu üniversite yani olması gereken akademiden geçen insanlara “mektepli” denir ve işe çekirdekten girip çalışarak gelen insanlara da “alaylı” denir.
Bu söz yani alaylı sözü ordudan yani askeri bir terimdir, Alay bildiğiniz gibi askerliğinizi yaptıysanız bir birlik türüdür. Mektep zaten akademi demek o da askeri okuldan gelen anlamına gelir. Bizim alayda bir yüzbaşımız vardı Afyonlu Adnan yüzbaşı(❤) o alaylı idi, astsubaylıktan yüzbaşılığa kadar gelmiş biri ve o alaylı idi, aynı şekilde başka bölükte bir yüzbaşı vardı genç kendisi ve okuldan yani mektepli idi. Adnan yüzbaşı bizim bölüğü, karargah bölüğünü yönetiyordu ve alayın neredeyse belediye başkanı gibi bir şeydi, diğer mektepli yüzbaşılar sadece kendi bölüklerinde söz sahibi idi. Bunun sebebi kıdemdi, Adnan yüzbaşı alaylı olmakla beraber o mevkie gelmek için oldukça çok çalışmış ve zor testlerden geçmiş idi.
Türk tarihinde askerlik çok önemlidir, Türk tarihinin başlangıcından beri bizim millet askerdir, insanlık tarihine Türkler asker olarak girmiştir ve sadece kendi devletlerinde değil aslında kurulan diğer tüm büyük devletler için de kiralık olarak savaşmışlardır, sonra tabi iktidarı bazen ele geçirip o devleti Türk devleti yaptıkları da olmamış değil. Dolayısıyla bizim kültürümüzden bakarsak akademi demek asker demektir, bunu en güzel Celal Şengör’den öğrenebilirsiniz okumanızı veya ondan dinlemenizi öneririm.
Üzülüyorum
Belli bir sayı takipçiye erişmiş sosyal medya üzerinden görüş bildiren insanların bazı konularda gereksiz genellemeler yaparak sektördeki insanları üzmeleri beni üzüyor. Kendi kültürümüzden uzaklaşmak bence bunun en önemli sebebidir, bizim kültürümüzde ahilik vardır, ustalık, kalfalık, çıraklık vardır, bizim kültürümüzde akademi yukarıda bahsettiğim askerden gelir, disiplin ve çalışmak içerir. Büyük ölçüde batının yön verdiği frameworklere ve araçlara bağlı kalıp onların sözcüsü olmak ve hatta kölesi olmak, onları hayatın merkezine koymak hem cahillik hem de kültürsüzlüktür, boş iştir, kimseye hiçbir şey kazandırmaz.
Öte yandan akademinin ülkemizdeki hali içler acısı ve çok üzücü, bu siyasidir, betonları döküp oraya gençleri yığıp bundan bir ekonomik model üreten siyasiler maalesef üniversiteleri bitirdiler. Umuyorum bu sorun çözülür çünkü bana göre ülkenin en önemli sorunu budur. Elektrik faturasını 2 katı ödemeye ben razıyım yeter ki bu sorun çözülsün.
Dolayısıyla “kendi sektörüm için” bu denli akademisizlik mekteplilerin aslında olmayışı(çok az sayıda varlar) “alaylı” konusunu önemli hale getiriyor. Bakın üniversitelerin bizim sektörle ilgili bölümlerinden mezun genç arkadaşları getirin bana, bir de R10’da 4-5 yıldır iş yapan arkadaşları getirin ve onları test edeyim emin olun R10 yani alaylı olan arkadaşım mektepli olan arkadaşıma kök söktürür, ağzı açık kalır.
Bu yüzdendir ki ülkemizde alaylı yazılım geliştiriciler, alaylı internet emekçileri çok önemlidir. İnsanları okul filan sorup canını sıkmayın benim de canımı sıkmayın, üzmeyin insanları. Çalışın. Amateurs hope; professionals work. *
Alaylı avantajları
Ülkemizde şu anda bizim sektörde alaylı olmak büyük avantajdır çünkü güncelsindir, tecrübelisindir. Gerçek girişimciler, head hunterlar bu alaylıları bulurlar ve ekiplerine katarlar, genelde altın yakadır(https://eksisozluk.com/altin-yaka–3656528) onlarca örneği şahsen biliyorumdur.
Alaylı dezavantajları
Alaylı olmanın en büyük dezavantajı bizim sektör için maalesef cahil IK’cıların ilgili bölümde bir üniversite eğitimi var mı diye kriter koymalarıdır bu büyük şirketlerde doğu insanları istihdam edilmesini engellemektedir, bunu aşmak biraz zordur ama imkansız değil. Diğer dezavantajı da kız filan vermeyebilirler.
Görsel: talentis.global/insights/what-is-executive-search/. Bu yazı bir özettir, makalemin uzun versiyonu için lütfen bana Twitter’dan ulaşınız.