İş hayatı kurallarına 22 yeni kural. Son birkaç yıl nasıl bir yıldı. İş dünyası zaten dönüşüyordu ve ardından, değişimin hızını hızlandıran tetikleyici bir olay olan koronavirüs geldi. Elbette, toplantılar, öğle yemekleri ve e-postalar gibi çok yıllık fikstürlerin geleceğimizde hala bir yeri olacak, ancak şimdi WFH(Uzaktan çalışma), görüntülü aramalar ve Slack de öyle olacak. Gelişmekte olan iş ortamında nasıl gezinilir? Bu vesile ile bir rehber…
Etiket: Kariyer
Google ekibi yapay zeka tabanlı ChatGPT sohbet robotunu bazı testlerden geçmişti, bunlardan biri de yazılım mühendisi pozisyonu için hazırlanan bir mülakattı.
Amazon, Microsoft, Google gibi büyük teknoloji şirketleri toplamda 60 binden fazla çalışanını işten çıkardı. Bugün Google 12 bin kişiyi işten çıkaracağını, 230 kişiyi önceden çıkarmıştı. Microsoft da toplam çalışanlarının %5’ini yani 11 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
Bu makale, teknolojik değişimin hızlı temposunu ve COVID-19’dan sonra bunun BT uzmanlarının üzerindeki etkisini ve rolünü tartışıyor. Yapay zeka ve doğal dil işlemenin 2023’te daha yaygın hale geleceğini ve 5G’nin yaşama ve çalışma şeklimizde devrim yaratacağını öngörüyor. Makale, BT uzmanlarının gelişen teknolojilerle güncel kalmaları ve gelecekte bir işi güvence altına almak için ihtiyaç duyacakları becerileri öğrenmeleri gerektiğini önermektedir. Ayrıca, BT uzmanlarının 2023’te farkında olması gereken yapay zeka, 5G ve makine öğrenimi dahil olmak üzere 17 yeni teknoloji trendini listeliyor.
Ben çok okuyan biriyim bir sürü saçma sapan boş beleş şey okurum, tüm aydın insanların düşündüğü ve kabul edeceği gibi insanların okuması gerektiğini düşünüyorum, yazmanın önemine, bunun yanında Youtube vb. mecralardan izlenerek öğrenebilecek şeyler pratik şeyler olduğuna ve çoğu önemli şeyin yalnızca okuyarak öğrenildiğine özellikle dikkat çekmek isterim, bu tıpkı çoğu şeyin sadece görerek ve tecrübe ederek hafızaya eklendiği gibidir.
Çoğunlukla JS olarak kısaltılan JavaScript, World Wide Web’in temel teknolojilerinden biridir. JavaScript, dünya çapında çeşitli çevrimiçi uygulamalar oluşturmak için oldukça yaygın şekilde kullanıldığından, geliştirme için oldukça çeşitli olasılıkları vardır.
Patronunuzu Bir Projeyi Açık Kaynak Yapmaya Nasıl İkna Edebilirsiniz?
Özellikle patronunuzu, şirketinizi veya ekip liderinizi bir projeyi açık kaynaklı hale getirmeye ikna etmek, şirket kültürünüzü değiştirmek kadar zor olabilir. Acı gerçek şu ki, işletmeler finansmanı, özellikle de parayı nasıl elde edeceklerini ve elde tutacaklarını öncelikli olarak önemser. Endişeleri geçerlidir. Finansal istikrar ve büyüme olmadan şirket, çalışanlarını ve müşterilerini etkileyen durma riski altındadır. Bir işletmenin amacı, işte kalmaktır, devam ettirebilmektir. Belki bunu anlıyorsunuz ve bir projeyi açık kaynak kullanımının şirketin daha fazla gelişmesine yardımcı olacağını görüyorsunuz, ancak işvereninizin bir projeyi açık kaynak kullanmanın değerini anlamasına nasıl yardımcı olacağınızdan emin değilsiniz.
Coolever ekibinin yaptığı araştırmanın sonucu olarak çıkan 2021 yazılım geliştirici maaş raporu çıktı.
Bir geliştirici/yazılımcı iseniz size işinizi daha hızlı bitirmenizi sağlayacak bazı tavsiyeler vereceğim. Bu içeriğin yanı sıra şu konularla da ilgilenebilirsiniz ve bu hoşunuza gidebilir: “Genç developer için 5 başarı faktörü”, “Freelancing vs Full-Time“, “Kış aylarında ruh sağlığı için ipuçları“
İyi okumalar ve başarılar.
Bu yazımı yazmadan önce birçok zihniyet/düşünce tarzında inceleme yaptım birçok kitaptan ilgili bölümleri okudum. Son dönemde çok popüler olan çeşitli zihniyetlerle karşılaştım bunlar; growth mindset, fixed mindset, passion mindset ve craftsman mindset olarak devam ediyor. Gerçekten birçok kafa yapısı veya zihniyet diyebileceğimiz tarzlar var.
Birçok geliştirici, freelance/serbest çalışma fikrini sever, ben de öyle. Çünkü bu:
- Daha fazla özgürlük.
- Daha uzun ve istediğiniz zaman tatiller.
- Evden veya istediğin yerden çalışmak.
- Patrona/Yöneticiye cevap vermek zorunda kalmamak.
Kulağa hoş geliyor değil mi?
Bu yılın hepimiz için zorlu geçtiğine şüphe yok. Yılın başında Mart/Nisan aylarında hepimiz evde kaldığımızda, birçoğumuz durumu en iyi şekilde değerlendirmenin, arkadaşlarımız ve ailelerimizle iletişim halinde kalmanın, yürüyüşler yapmanın ve bahar geldiğinde elimizden geldiğince güneşin tadını çıkarmaya çalışmanın yollarını bulduk.
İnternet üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden iş yapıp para kazanabilmek için web sitelerini listeliyoruz.