Kategoriler
WordPress

WordPress config dosyasında gizli özellikler

WordPress’in wp-config.php dosyasında gizlenmiş harika özellikleri keşfedin.

Wp-config.php dosyası, WordPress kurulumu ilgili en önemli dosyalardan biridir, aslında veritabanı ayarlarının depolandığı yerden çok daha fazlasını içerir. Çoğu geliştirici wp-config.php dosyasında gizlenmiş harika özelliklerin çoğunu göz ardı eder, şimdi WordPress Config dosyanızda başka neler olduğuna bakacağız.

Birkaç kod satırıyla wp-config.php dosyası ile az bilinen işlevlerden ve özelliklerden bazılarını göstereceğiz.

SSL

SSL kullanımı; oturum açma, yönetici işlemleri için şifreleri ve diğer hassas bilgileri tarayıcı ile iletmek söz konusu olduğunda önemlidir. Bu nedenle WordPress sitenizin giriş sayfası ve WordPress yönetim panelinde SSL’i etkinleştirmek isteyebilirsiniz. Bunun için aslında hiçbir eklentiye ihtiyaç yoktur, wp-config.php dosyasına ekleyeceğiniz basit 2 kod satırıyla bunu halledebilirsiniz. (Free SSL için: www.sslforfree.com)

/* login için SSL zorla */
define ( 'FORCE_SSL_LOGIN', true );

/* wp-admin için SSL zorla */
define ( 'FORCE_SSL_ADMIN', true );

Post Revisions / Revizyonlar

Bir sayfada veya yazıda yanlışlıkla bir değişiklik yaparsanız ve bir şeyleri bozarsanız WP_POST_REVISIONS(yazı revizyonları ) son derece yararlı olabilir. Ancak varsayılan olarak yazı revizyonları için bir sınır belirlemezseniz zaman içerisinde veritabanı oldukça büyük hale gelebilir, wp-config.php dosyanızla bunu kolayca kontrol edebilirsiniz.

/* Post Revisions kapat. */
define( 'WP_POST_REVISIONS', false );

/* Revisions maksimum belirle. */ 
define( 'WP_POST_REVISIONS', '10' );

CSS ve JavaScript Dosyalarını Sıkıştırma

Günümüzde bir web sitesinin performansı çok derece önemlidir, özellikle SEO noktasında web stesinin kullanıcı tarafında hızlı çalışması önemli bir faktör olarak değerlendirilmekte. Çoğu kişi tarafından göz ardı edilse de WordPress aslında bu konuda bir seçenek sunmakta.

/* Tüm CSS dosyalarını sıkıştır */
define( 'COMPRESS_CSS', true );

/* Tüm JS dosyalarını sıkıştır */
define( 'COMPRESS_SCRIPTS', true );

/* GZIP sıkıştırmasını aç */
define( 'ENFORCE_GZIP', true );

Bellek Kullanımı Kontrolü

Bellek kontrolü genellikle çoğu web yöneticisinin bir WordPress web sitesi çalıştırma sırasında uğraşacağı bir şeydir. Web sitenizin wp-config.php dosyası iki farklı sınır belirlemenize olanak tanır. Biri PHP bellek sınırını ayarlamaya çalışır – normalde PHP.ini dosyanızda yapacağınız bir şeydir .

PHP bellek limiti varsayılan WordPress kurulumlarında 30M olarak ayarlanmıştır. Diğer seçenek, WordPress’in kullanması gereken maksimum belleği ayarlamanızı sağlar – varsayılan olarak 256M’ye ayarlanmıştır. Daha fazla belleğe ihtiyaç duyulursa, wp-config.php dosyanıza aşağıdaki satırları eklemeniz yeterlidir:

/* PHP Bellek Sınırı */ 
define (  'WP_MEMORY_LIMIT',  '128'  ); 

/* Maksimum WordPress Bellek Sınırı */ 
define (  'WP_MAX_MEMORY_LIMIT',  '512'  );

Medyalar İçin Çöp Kutusu Kurun

Normalde WordPress’de bir medya dosyasını sildiyseniz onu geri getiremezseniz, çünkü medyalar için çöp kutusu özelliği varsayılan olarak kapalıdır. Yazılar ve sayfalar için çöp kutusu aktifken medyalar için kapalıdır, bunu açmak için wp-config.php dosyamıza aşağıdaki kodu eklememiz yeterli olacaktır.

/* Turn On Media Trash. */
define( 'MEDIA_TRASH', true );

Umarım işinize yaramıştır, yorumlardan sorularınızı gönderebilirsiniz.