“Bunları bilmiyorsanız, kendinize bir web geliştiricisi demeyin” ve ardından web geliştirme ile ilgili bazı terimler listesi gelir. Bu tür yazılardan biriyle daha önce karşılaştınız mı? Zaman zaman sosyal medyada onlara rastlamak mümkün.
Asla ihtiyacınız olmayacak bir sürü saçma sapan teknolojik terimler listesini elinizin tersi ile itin ve işe girişin. Sosyal medyadaki bazı yazılımcı kılığındaki aptallıktan beslenen kişileri, eğitim/hoca kisvesiyle kelle başı hesap takip eden vasıfsızları takip etmeyi bırakın, çalışın, popüler şeyler üzerine değil temel bilimler üzerine eğitim alın; dil, tarih, felsefe, matematik.
Bu tür bölücü iddialar, topluluğumuza toksisiteden başka bir şey getirmez ve yalnızca yeni olan genç geliştiricileri üzer, uzaklaştırır ve yabancılaştırır. Özellikle Twitter’da veya başka bir yerde bir miktar trafikten elde edilen kâr için bu aşağılık saçma sapan şeyleri yazmaktadırlar.
Web geliştirme işi hakkında tamamen yanlış bir görüntüsünü çiziyorlar – bir web geliştiricisi olmak; bilmek yerine sürekli kendini geliştirme, yeni araçlar ve teknolojiler öğrenme ve bunları en iyi şekilde birleştirme yöntemlerini denemek ile ilgilidir. Bazı sabit terimler listesi (genellikle ve en iyi ihtimalle bazen yararlıdır). Ve açık kaynak endüstrisinin üzerine inşa edilen web geliştirme endüstrisi, herhangi bir çaptaki programcılar için en sıcak endüstrilerden biridir.
Web geliştiricisi olmak için bunlara ihtiyacınız YOK!
Türkiye özelinde hele emeği ucuza getirmek için verilen iş ilanlarında aranan “SUPERMAN”’lere hiç girmiyorum o apayrı bir mevzu ve sanırım eğitim sebep o ilanlar sonuçtur, iyi bir hayat yaşayamıyorsanız sebepleri tüm bu kültürsüzlüklerdir, kültürsüzlüğün sebebi de bir sürü şey ve sonucu da tüm bu aptal şeyler.
Yani, tamamen açık konuşmak gerekirse – bir web geliştiricisi olmak için closures, the event loop, hoisting vb. bilmenize gerek yoktur. Aynısı niş olmayan kavramlar ve teknolojiler için de geçerlidir – örneğin Docker, FP/OOP veya cloud computing bilmeden iyi bir geliştirici olabilirsiniz. Bilgiye sahip olmak her zaman iyidir, bu yüzden onlara aşina değilseniz, bir ara onları öğrenmeye çalışmalısınız, ancak onlarsız da çok iyi bir geliştirici olabilirsiniz.
Neredeyse tüm bilgim ve deneyimim iş başında, çoğu geçici googling yoluyla elde edildi ve aslında geri dönüp temeller hakkındaki bilgilerimi güçlendirmeden aylar yıllar önceydi. Birçok temel bilgiye çalışmaya başlamadan önce sahip değildim, bunu açıkça söyleyebilirim.
Bugün endüstrinin zirvesinde değilim (hala üzerinde çalışıyorum!) ama bir web geliştiricisi olarak kesinlikle çok fazla deneyim ve bilgi edindim ve bu süreçte harika projeler yarattım. Ve sen de yapabilirsin! kimsenin seni bundan alıkoymasına izin verme.
Sonuç olarak; herhangi bir rastgele teknik terim listesinin bir geliştirici olarak yolculuğunuzu gözden düşürmesine izin vermeyin. Bildiklerinizle gurur duyun, bilmediklerinizle de merak edin.
Ve belki de en önemlisi, iyi bir insan olun; etiketleri değil, insanları görün ve onları bunu yapmaktan caydırmak yerine gelişmelerine yardımcı olmak için enerji harcayın.
Nereden başlayacağım diye soran benim yeğenler dahil tüm genç arkadaşlarıma önerim, sadece başlayın, kitap okuyun(programlama kitabı değil), dil öğrenin.
Bunların yanında şu paragrafı da bu makalem içerisine iliştirip kaybolmak isterim. Bir konuda iyi olmak o konuda hoca olmak anlamına gelmez, yani bir işi profesyonel olarak dünyada en iyi yapan biri olabilirsiniz ama o şeyi öğretebilme yeteneğine sahip olmamanız doğaldır nitekim dünya tarihine geçmiş en büyük faydaları yaratan insanlar aslında çok sosyal, görünen ve konuşan insanlar değil tersine ismini popüler yerlerde pek göremeyeceğiniz kişilerdir, hoca filan da değildirler(Steve Jobs/Steve Wozniak). Konuşmak, Youtube videosu çekmek, yazı yazmak, iyi görünmek vb. bunların hepsi ayrı birer meziyet, yetenektirler, Wozniak dünya tarihini değiştirecek bir devrime imza atarken bu yeteneklere sahip olmak zorunda değildi ama Jobs vardı ve sizler hep onu tanıdınız, aslında Wozniak hepinizin eline verdi, hadi eyvallah.
Yazının genel yapısı için Nitzan Hen’a(@NitzanHen) teşekkür ederim.