Kategoriler
Genel

Sıcak havalarda nasıl daha iyi uyunur?

Havaların çok fazla ısınabildiği yaz gecelerinde uyumak zor olabiliyor. Sıcak havalarda nasıl daha iyi uyuyabilirsiniz? İşte birkaç pratik öneri.

Yaz aylarının giderek sıcaklaşmasıyla birlikte geceleri uyumakta zorluk mu çekiyorsunuz? Bu durum çok can sıkıcı olabileceği gibi, ertesi gün uyuyamayacağınız için, içinden çıkılması zor, yorucu ve kötü bir döngüye de neden olabilir, bu yüzden bu sıcak mevsimde bile iyi uyuyabilmek çok önemli.

“Şekerleme” yapmaktan kaçının

Her ne kadar tatil havası gibi gelse de, sıcak hava dalgaları sırasında gündüz şekerlemeleri yapmak, eğer daha sonra uyumak istiyorsanız o kadar da iyi bir fikir değil. Kısa uykular kendimizi biraz daha iyi hissetmemizi sağlasa da, eğer bu şekerlemeler derin uyku bölgesine doğru kayıyorsa veya normalde şekerleme yapmıyorsanız, kendinizi sersem gibi hissetmenize neden olabilir ve geceleri uyumayı daha da zorlaştırabilir.

Elbette sıcak havalarla beraber gelen uyuşukluk hissi sebebiyle bu gündüz uykularından kaçınmak zor olabilir. Bu uyuşukluk hissinin nedeni, vücudun iç sıcaklığınızı normal tutmak için kullandığı ekstra enerjidir. Bunun gözle görülür işaretlerinden biri daha fazla terlemedir, ancak daha derinlerde kalpte ve metabolizma hızında daha fazla enerji harcayan bir artış yaşanır.

Yatak odanızı serin tutun

Sıcak havalarda gece uykusunu kolaylaştırmak için en bariz yollardan biri de yatak odanızı serin tutmaktır. Bunun en kolay yollarından biri klima kullanmak gibi görünebilir, ancak her evde klima bulunmuyor. Neyse ki daha basit ve ücretsiz bir seçenek daha var.

Perdelerinizi gün boyunca kapalı tutmak, güneş ışığını dışarıda tutarak, içeri girmesini ve odayı ısıtmasını engeller. Benzer şekilde pencereleri kapalı tutmak da odanızın serinliğini korumaya yardımcı olabilir. Dışarıdaki hava muhtemelen içeridekinden daha sıcaktır ve pencerelerin kapalı tutulması sıcak havanın içeri girmesini engeller.

Gecelerin gündüzlere göre daha serin olduğu yerlerde, güvenli olduğu sürece, pencereleri sabahın erken saatlerine kadar açık tutmak, sıcak havanın dışarı çıkmasını sağlayarak serin havayı odaya davet eder.

Yatak örtülerinizi doğru seçin

Yatak örtülerinizi pamuk ve keten gibi daha nefes alabilen, doğal elyaflardan yapılmış olanlarla değiştirmek de geceleri biraz daha serin hissetmesini sağlayabilir. Hatta, bunları sağlam bir şekilde kapatılarak nem geçirmeyeceğinden emin olduğunuz bir plastik torbaya sararak buzdolabınızın dondurucusuna yerleştirebilir ve gece olduğunda gerçek anlamda buz gibi bir yatak örtüsü kullanabilirsiniz. Sıcak havalarda üzerinizdeki örtüleri atmak çok cazip gelse de, uykuya daldıktan sonra vücut sıcaklığınız düşeceği için üşütmenizi önlemek adına üzerinizde bir örtü bulunması tavsiye edilir.

Yatmadan önce soğuk duş almayın

Tüm içgüdülerinize karşı çıkıyor olsa da, yatmadan önce soğuk bir duş almak aslında sizi daha da ısıtabilir. Bunun nedeni, soğuğun kan damarlarının daralmasına neden olabilmesidir. Vazokonstriksiyon olarak bilinen bu durum, vücudun ısısını korumak için verdiği bir tepkidir ve bu, sıcaklarda muhtemelen yapmak isteyeceğiniz son şeydir.

Bunun yerine, soğuğa yakın ılık suyla duş almak, uykulu olmak için gerektiği şekilde vücut sıcaklığının düşmesini tetiklemeye yardımcı olabilir.

Hava sıcaklığının yükselmesi vücudu nasıl etkiler?

Vücudun susuz kalabilir: Ter, idrar ve nefes yoluyla kaybettiğiniz sıvıyı telafi etmek için yeterince su için
Vücut fazla ısınabilir: bu özellikle kalp ve solunum yolları rahatsızlıkları olanlar için daha büyük bir sorun olabilir. Başlıca belirtileri cildin karıncalanması, baş ağrısı ve mide bulantısıdır.
Bitkinlik yapabilir: bu özellikle vücudunuzdan fazla su ve tuz kaybetmeye başladığınızda olur. Halsiz, güçsüz düşebilirsiniz, kaslarınıza kramp girebilir.

Sıcak çarpması olabilir: vücut ısısı 40 santigrat ve üzerine çıktığında sıcak çarpması olabilirsiniz. Belirtileri fazla ısınmaya benzer ama ilaveten kişi bilincini yitirebilir, cildi kuruyabilir ve artık terlememeye başlayabilir.

Bu yazı, İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi Klinik Uyku Araştırmaları bölümü eski başkanı Profesör Kevin Morgan ve Uyku Konseyi adlı kuruluştan Lisa Artis’in tavsiyelerinden yararlanılarak yazıldı.

Özetle

  1. Gündüz uykusundan kaçının
  2. Günlük yaşam alışkanlıklarınızı koruyun
  3. Temel bilgileri hatırlayın
  4. İnce çarşaflar ve örtüler kullanın
  5. Çoraplarınızı soğutun
  6. Susuz kalmayın
  7. Ne içtiğinize dikkat edin
  8. Sakinleştirici şeyler yapın
  9. Çocukları düşünün
  10. Çok da büyütmeyin

Eğer çok rahatsızsanız mutlaka hekimlere danışılmalı, sağlıklı günler.