Fobi, belirli bir nesneye, hayvana, duruma veya olaya karşı yoğun ve mantıksız bir korkudur. Fobiler, kişinin günlük hayatını önemli ölçüde etkileyebilir ve kaçınmaya çalıştığı durumlardan kaçınmasına neden olabilir.
Fobiler, iki ana kategoriye ayrılır:
- Özgül fobiler: Belirli bir nesneye, hayvana, duruma veya olaya karşı duyulan korkudur. Örneğin, örümcek korkusu, yükseklik korkusu, kapalı alan korkusu ve kan korkusu.
- Sosyal fobiler: Başkalarının önünde konuşma, yemek yeme veya başka bir aktivite yapma gibi durumlarda duyulan korkudur.
Fobiler, aşağıdaki belirtilerle kendini gösterebilir:
- *Kalp çarpıntısı
- *Terleme
- *Titreme
- *Boğulma hissi
- *Bayılma hissi
- *Anksiyete
- Kaçınma davranışları
Fobiler, genetik, çevresel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir.
Fobiler, psikoterapi ve ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir. Psikoterapi, kişinin korkusunu anlamasına ve onunla başa çıkmanın sağlıklı yollarını öğrenmesine yardımcı olur. İlaç tedavisi, anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olabilir.
Fobiler, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya nüfusunun yaklaşık %12’si fobiden muzdariptir.
Fobiler hakkında kısa bilgi:
- Fobi, belirli bir nesneye, hayvana, duruma veya olaya karşı yoğun ve mantıksız bir korkudur.
- Fobiler, kişinin günlük hayatını önemli ölçüde etkileyebilir.
- Fobiler, iki ana kategoriye ayrılır: özgül fobiler ve sosyal fobiler.
- Fobiler, aşağıdaki belirtilerle kendini gösterebilir: kalp çarpıntısı, terleme, titreme, boğulma hissi, bayılma hissi, anksiyete, kaçınma davranışları.
- Fobiler, genetik, çevresel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir.
- Fobiler, psikoterapi ve ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir.
En ilginç 7 fobi
Bildiğiniz gibi insan psikolojisini, sosyal hayatını etkileyen bir sürü fobi var. Fobilerle yaşamak ise kimi zaman daha zor olabiliyor. Özellikle de günlük hayatın olağan detaylarına karşı fobiniz varsa!
Numerofobi
Sadece matematiksel açıdan değil, rakam içeren her türlü veriyle karşılaşınca korku duyanlar var. Rapor hazırlama, istatistik çıkarma gibi konularda geriliyor, her şeyi yanlış yapacağınızı düşünüyorsanız sizin de numerofobinizin olması büyük bir ihtimal (merak etmeyin yüzde vermeyeceğiz!).
Aritmofobi, matematik kaygısı – https://tr.wikipedia.org/wiki/Aritmofobi
Globofobi
Herhangi bir doğum günü kutlamasında ya da yılbaşı partisinde balonları görünce geriliyor musunuz? O balonlar bir şekilde patlar ya da patlatılır diye korkuyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Oprah Winfrey bile bu fobiden muzdaripmiş.
Balon korkusu – https://tr.wikipedia.org/wiki/Globofobi
Hippopotomonstrosesquippedaliofobi
Adından asla anlaşılmayacak üzere uzun kelimelere karşı duyulan korku. Çekoslavakyalılaştıramadıklarımızdan mısınız ya da Afyonkarahisarlılaştırabildiklerimizdenmişsinizcesine gibi tekerlemelerden geriliyorsanız hemen bir sonraki maddemize geçmenizi öneririz.
Uzun Sözcük Korkusu – https://tr.wikipedia.org/wiki/Hippopotomonstrosesquippedaliophobia
Nomofobi
Cep telefonunuzla bütünleşik bir hayat mı yaşıyorsunuz? Telefonunuz elinizde ya da anında ulaşabileceğiniz yakınlıkta olmadığında geriliyor musunuz? Bağımlılıklar arasına giren cep telefonu bağımlılığının bir sonucu olarak bu fobiyi yaşıyor olabilirsiniz. Tahminimizce şu an bu satırları cep telefonunuzdan okuyorsunuz…
Kaynak: Cep Telefonu Bağlantısını Kaybetme Korkusu – https://tr.wikipedia.org/wiki/Nomofobi
Alektorofobi
Kediden, köpekten korkan birçok tanıdığınız vardır… Peki ya tavuktan korkan birilerini tanıyor musunuz? Eğer cevabınız evetse o tanıdığınızın alektorofobisi olduğunu bilmelisiniz…
Ornitofobi – https://tr.wikipedia.org/wiki/Ornitofobi
Fobofobi
Korkmaktan korkmak… Belirli bir uyarandan değil de onun hissettireceği korkuyu duymaktan duyulan korku diye açıklamaya çalışsak?
Işık hassasiyeti – https://tr.wikipedia.org/wiki/Fotofobi
Plutofobi
Para, zengin olmak, varlıklı insanlar… Bunlardan korkuyorsanız plutofobiniz var demektir.
Para korkusu – https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_phobias
Fobilerden uzak, sağlıklı günler dilerim.