Bu yazımı yazmadan önce birçok zihniyet/düşünce tarzında inceleme yaptım birçok kitaptan ilgili bölümleri okudum. Son dönemde çok popüler olan çeşitli zihniyetlerle karşılaştım bunlar; growth mindset, fixed mindset, passion mindset ve craftsman mindset olarak devam ediyor. Gerçekten birçok kafa yapısı veya zihniyet diyebileceğimiz tarzlar var.
Aralarında en ilgimi çekeni “craftsman mindset” oldu, bu tarz insanı hem kariyer hem hem de özel hayatında en doğru yoldan mutlu edecek kafa yapısı olabilir. Ve bu konuda yazıp arşivime eklemek istedim.
Günümüzde insanlar yaygın olarak passion mindset yani “tutku” üzerine yoğunlaşıyorlar, sanırım bu çağın bir hastalığı olsa gerek ki hemen her konuda karşımıza çıkmakta. “Bu benim için doğru iş mi?”, “işim anlamlı mı?” “işimi seviyor muyum?” gibi soruların yer aldığı tutku zihniyeti sürekli tek bir noktaya odaklanır, o da; “What can the world offer me?” yani “Dünya bana neler sunabilir?“. Bu sorular ve bu odak aslında insanı başarılı ve mutlu bir yaşama veya kariyere götürmez. İş yaşamında örneğin yoğun ve zor bir işi yaparken bunlar çok yanlış sorulardır.
Peki konumuzun başlığı craftsman mindset’e göre sorulması gereken doğru sorular ve olunması gerkeen odak nedir?
Craftsman Mindset
Odak “What can i offer the world?” “Ben dünyaya neler sunabilirim“dir ve sorulması gereken sorular da; “dün yaptığım şeyi nasıl geliştirebilirim?”, “bu işi sunmamın daha iyi bir yolu var mı?”, “sunumum yeterince açıklayıcı mı?”, “doğru verilere bakıyor muyum?” olmalıdır ve bu kafa yapısını adı da işte Craftsman Mindset oluyor.
Craftsman mindset zihniyetine sahip insanlar belirli bir tutkuya göre ilerlemezler, sadece daha iyi olmaya ve sunabilecekleri değerli becerileri edinmeye odaklanırlar. Ve bir şeyde o kadar iyi olurlar ki sonrasında zaten tutku zaten kendiliğinden gelir.
Bu konuda kitap önerisi olarak Cal Newport’un So Good They Can’t Ignore You isimli kitabını öneririm ki bu kitabı önerenin sadece benim gibi basit biri değil onlarca önemli kişi olduğunu göreceksinizdir. Kitabın Türkçe çevirisi çıkmamış ve ben zaten kitabın tamamını okumadım önemli kısımları metin olarak indirip okudum.
Ayrıca bu konuda yazarken kendisinden de faydalandığım @danytulumidis’e teşekkür ederim.