Amazon, tamamıyla nükleer enerjiyle çalışan bir veri merkezi satın aldı, Amazon Web Services(AWS), ABD’de elektrik üretim ve iletim tesislerinin sahibi Talen Energy ile yaptığı anlaşma ile tamamıyla nükleer enerjiyle çalışan bir veri merkezi kampüsü satın aldı.
Bundan sonra Amazon’un bir hizmetine rakip olurken veya başka şirketlerle karşılaştırma yaparken nükleer enerjili veri merkezlerinin olduğunu da göz önünde bulundurmanızı öneririm.
ABD’nin en büyük nükleer enerji santrallerinden biri, bulut hizmeti sağlayıcısı Amazon Web Services(AWS)’in yeni veri merkezine doğrudan güç sağlayacak. Enerji sağlayıcısı Talen Energy, Cumulus Data Assets adlı veri merkezi yerleşkesini 650 milyon dolara Amazon Web Services’e sattı. Amazon, Pennsylvania, Luzerne County’deki Salem Township sahasında 960 megawatt’a (MW) kadar bir veri merkezi geliştirecek. 1.200 dönümlük kampüs, yine Talen Energy’ye ait olan bitişikteki 2,5 gigawatt (GW) gücündeki nükleer enerji santralinden doğrudan güç almakta.
1.075 dönümlük Susquehanna Buhar Elektrik Santrali, ABD’nin en büyük 6. nükleer enerji santralidir. Santral 1983’ten beri faaliyette ve günde 63 milyon kilovat saat üretim yapıyor. Santralde Mark II muhafaza binası içinde 2042 ve 2044 yıllarına kadar lisanslı iki General Electric kaynar su reaktörü bulunmaktadır.
Amazon 650 milyon$’a nükleer enerji ile çalışan atomik veri merkezi satın aldı! Yapay zeka yarışı nedeniyle teknoloji devleri stratejilerini ve yatırım kararlarını değiştiriyor. Bu yarışın en önemli oyuncularından biri olan ve olacağına kesin gözüyle bakılan Amazon önemli bir hamle yaparak yapay zekadaki hızlı gelişim nedeniyle artan ve aratacak enerji ihtiyacını karşılayabilmek için %100 nükleer enerji ile çalışan atomik veri merkezi Cumulus Data’yı 650 milyon $’a satın aldı. Kaynak: theregister.com | https://bityl.co/OaKh Bu arada Elon Musk, yapay zeka patlaması nedeniyle 2025’te enerji ve trafo krizi yaşanacağını öngörüyor (Kaynak: curtonews.co | https://bityl.co/OaKu Ben de sık sık “enerji” kıtlığının ve “internet yavaşlığı ile erişilebilirliğinin” yakın gelecekte diğer tüm kıtlıklardan daha çok can sıkacağını dile getiriyorum. Hatırlatırım… Ufuk Tarhan
Talen Energy’nin yatırımcı sunumuna göre, Amazon’un yeni veri merkezi inşa edilirken sabit fiyatlı nükleer enerji tedarik edecek. Amazon’un birkaç yıl içinde 120 MW’lık artışlarla yükselen minimum sözleşme gücü taahhütleri var. Bulut hizmeti devinin taahhütleri 480 MW’ta sınırlamak için bir kerelik bir seçeneği ve nükleer lisans yenilemelerine bağlı iki 10 yıllık uzatma seçeneği var.
Satın alımın tüm detayları belli olmasa da Amazon, önümüzdeki yıllarda veri merkezinin kapasitesini en fazla 960 megavatlık bir güç seviyesine kadar çıkartabilir. Bulut devi ayrıca isterse tek seferlik bir seçeneği kullanarak taahhütlerini 480 megawatt ile de sınırlayabilir. 1.200 dönümlük Cumulus veri merkezi kampüsü, hemen bitişiğindeki 2,5 GW gücündeki nükleer enerji santralinden doğrudan güç alacak. Bu tesis ABD’nin altıncı en büyük nükleer enerji santrali konumunda ve 1983 yılından beri faaliyetine devam ediyor.
Amazon’un bu satın alımı aslında firmanın veri merkezi ayak izini temiz enerjiye geçirme hedeflerini yansıtıyor. Amazon, veri merkezi sayısını artırırken temiz enerji kullanımıyla çevresel etkiyi düşürmek istiyor. Küresel olarak temiz enerjiye geçiş döneminde nükleer enerjinin önemi de eskiye nazaran giderek artıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının aksine sürekli ve kesintisiz enerji çıktısı üretebilen bu tesisler karbon arındırma hedefleri için önem arz ediyor. Nükleer veya rüzgar, güneş ve jeotermal gibi kaynakları sadece Amazon araştırmıyor; benzer araştırmalar Microsoft ve Google gibi diğer bulut sağlayıcıları tarafından da yürütülüyor.
Electrek’in Görüşü: Nükleer herkesin en sevdiği net sıfır enerji kaynağı değil, ancak bu satın alma Amazon Web Services için çok mantıklı. Amazon Web Services’in sağladığı hizmetlere yönelik muazzam bir talep var ve bu da enerji gerektiriyor. Susquehanna Buhar Elektrik İstasyonu halihazırda devrede ve veri merkezi kampüsü anahtar teslim. Amazon taşınıyor; %100 temiz enerjiyle çalışıyor. Talen Energy, 2020 yılında Cumulus Data Assets’i tam da bu nedenle, yani “dijital altyapı ile temiz enerjiyi” bir araya getirmek için kurdu. Görünüşe göre bu fikir gerçekten işe yaramış.
Kaynak: Amazon just bought a 100% nuclear-powered data center – electrek.co/2024/03/05/amazon-just-bought-a-100-nuclear-powered-data-center/