Türk Telekom’un TT Ventures isimli şirketi tarafından hayata geçirilen, Twitter benzeri bir sosyal medya uygulaması Yaay hakkında bazı bilgiler ve düşünceleri aktarmak istedik.
Yaay uygulaması Google Play Store’dan ve Apple App Store’dan indirilebilir durumda.
Son dönemde neredeyse hepimizin gördüğü oldukça fazla reklam yapan Yaay nedir?
Reklamların çok sık olması proje için ayrılan bütçenin, en azından pazarlama bütçesinin büyük olduğunu göstermekte ve arkasında büyük bir şirketin yani Türk Telekom’un olduğunu da göstermektedir. Ancak bu güç Yaay uygulamasının gerçekten dünyadaki rakipleri ile rekabette olabilecek mi sorusuna maalesef evet yanıtı verebilmemizi sağlamıyor zira Türkiye’de yapılan bu tür işler en sonra EBA’da gördüğümüz gibi pek vizyonlu bir yönetim ile geliştirilmiyor. Biraz incelendiğinde görülecektir ki; iktidar partisi yanlısı olan tüm medya ortamlarında Yaay’ın ücretsiz tanıtımı ve reklamı yapılmış durumda. Sahip olunabilecek tüm güce sahip fakat girişimin dünya çapında başarısı için yalnızca güç yeterli mi?
Yaay’ı incelediğimizde Twitter’ın bir benzeri olduğunu hemen anlıyoruz, hatta benzerden ziyade amiyane tabirle birebir çakması gibi. Bazı kişiler sırf Türk Telekom’un uygulaması yani yerli ve milli bir uygulama olduğundan yola çıkarak destek vermek yönünde açıklamalarda bulunuyor, hatta bazı çevrelerde Türkiye’de Twitter yasaklanıp insanları bu uygulamaya yönlendirecekler gibi düşünceleri bulunmakta.
“Yaay’ı yurt dışında da ilgi uyandıracak bir mecra olarak konumlandırdık. Uygulamanın genel karakterini belirlerken, bölge ülkelerinin sosyal medya kullanım alışkanlıklarını inceledik. Kısa vadede çevre ülkelerde de Yaay’ın kullanımının kabul göreceğine inanıyoruz. Tüm alt yapı geliştirmelerimizi evrensel bir sosyal medya dili ve görsellik algısı üzerinden şekillendirdik”
Appyap CEO’su Emre Meriç. verdiği bir röportajda:
Nihayetinde back-end’ini inceleme fırsatım yok ancak front-end ve diğer teknik incelemelerim sonucunda, kullandığı neredeyse her şeyi bir başka şeyin çakması veya kopyası olan Yaay uygulaması, ekstra olarak kullanıcılara puanlar, rozetler gibi ekstra özellikleri ile oldukça hoş ve modern. Ancak yine de dünyada kullanıcıları kendine çekecek pek bir cazibesini göremedim, vizyon sahibi yöneticiler ile geliştirilmeye devam ederse elbette şansı var.