Kategoriler
Tech

WhatsApp’ın yeni gizlilik koşulları – Ocak 2021

WhatsApp’ı cihazınızdan kaldırmak çözüm değil, mantıklı da değil. – Güncelleme var!

WhatsApp bu yılın başında yeni gizlilik ve hizmet sözleşmelerini yayınladı, uygulamayı kullanmaya devam edebilmek için Avrupa Ekonomik Alanı içerisinde yer alan ülkeler(Avrupa Birliği’nin yirmi yedi üyesi ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi dört ülke) hariç diğer ülkelerde zorunlu olarak kabul edilmesi gerekiyor.

AB’de bu sözleşmenin geçerli olmama nedeni AB yasalarından kaynaklanıyor, WhatsApp, Instagram, Facebook şirketleri AB’de verdikleri hizmeti farklı bir şirket üzerinden vermektedir ve AB yasalarına tabiidir.

WhatsApp’da ayrıca ABD ve Kanada için de özel, farklı kullanıcı sözleşmeleri bulunmaktadır.

Türkiye AB üyesi değil ancak yeni yeni sosyal medya yasalarını çıkarmakta, AB ile benzer yasaları çıkardığı taktirde Türkiye’de de bu tür sözleşmelerle karşılaşmayız.

“Hizmetlerimizin yürütülmesi, sağlanması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla WhatsApp; hizmetlerimizi ne zaman yüklediğiniz, kullandığınız veya hizmetlerimize ne zaman eriştiğiniz dahil olmak üzere bazı bilgileri almak veya toplamak zorundadır. Aldığımız ve topladığımız veri türleri, hizmetlerimizi nasıl kullandığınıza bağlıdır. Hizmetlerimizi sağlamak için belirli bilgilere gereksinim duyarız ve bunlar olmaksızın hizmetlerimizi size sağlayamayız.
Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur. Hizmetlerimizin ve Facebook şirketi ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler.”

WhatsApp’ın yayınladığı yeni sözleşme ve diğerlerini https://www.whatsapp.com/legal/terms-of-service/revisions adresinden görebilirsiniz.

İnsanlar yeni yayınlanan sözleşmede yer alan kullanıcı verilerinin “Facebook şirketleri tarafından kullanılabilmesi” maddesi üzerine WhatsApp’ı cihazlarından kaldırıp başka uygulamaları kullanmayı seçmeye başladı. Bu uygulamaların başında Telegram geliyor, Telegram Rusların yapmış olduğu bir uygulama ve oldukça güvenli diyebilirim, ayrıca Turkcell’in Bip uygulaması ve Elon Musk’un tavsiye ettiği Signal, Çinlilerin WeChat de insanların kullanmaya başladığı alternatif uygulamalar. Burada diğer uygulamaları önerenler bu konuda hiçbir bilgisi olmayan konunun cahili insanlardır onları dinlemenizi önermiyorum, popüler bir konu olduğu için önüne gelen konuşabilir dikkat ediniz.

@teyitorg doğru bilgileri paylaşmış.

Bence

Benim düşüncem işi kökünden çözüp ülkemizdeki yasaların AB ile uyumlu olması yönünden, bu benzeri diğer her sorunu çözecektir. Ancak bunun olma ihtimali biraz düşük olduğu için WhatsApp’ı cihazınızdan kaldırmak size bir şey kazandırır mı şüpheliyim zira kullandığınız diğer Facebook’a ait uygulamalar sizin tüm verilerinizi alıp kullanmaya devam edeceklerdir.

Burada durum şu ki; WhatsApp’da yapılan yazışmalara göre reklam profili oluşturulmasından kurtulabilirsiniz ancak sadece bu kadar, yani uygulamayı kullanmaya devam ederseniz WhatsApp’da yazışmalarınız içerisinde “masaya ihtiyacım var” gibi bir şey yazmış iseniz Facebook uygulamaları ve diğer reklam gösteren uygulamalar size masa reklamları gösterebilir. Kullanmazsanız bundan kurtulmuş olursunuz hepsi bu. Sadece “yazışma içeriğinize göre” reklam görmezsiniz. Bu veriler yani reklam profiliniz diğer tüm şirketlerle paylaşılacak bu yüzden herhangi başka mecralarda yazışmanıza göre reklam göreceksinizdir. Aslında yazışmalarınıza göre reklam prfillemeyi örnek Gmail’de yapıyor ama kisme Gmail’i kullanmayalım demiyor.

Bakıldığında, burada sistem yazışmaların içeriğini alıp içeriğe göre profilleme yapmak üzerine ve algoritma yazışmanın bütünlüğünü almaz, sadece içerdiği kelime öbeklerine göre profilleme yapar ki bu çok basit bilinen bir yöntem ve dünya çapında hizmet veren bu kadar büyük bir şirket bu veriyi asla kötü kullanmaz, evet ama muhtemelen önceden de ve şimdiden sonra da verileri Amerikan dizli servisleri paylaştığından kesinlikle eminim. Velhasıl bu yeni sözleşme güncellemesi aslında sadece kullanıcılara bilgi verme amaçlı ve yaptıklarını zaten yapıyorlardı yapmaya devam edeceklerdir.

Ne yapmalıyız?

Dijital okur yazar olun, eğitim alın.

WhatsApp’ı cihazınızdan kaldırmak çözüm değil, mantıklı da değil. WhatsApp’ın yaptığını yapan diğer tonla uygulamayı da kaldırmanız gerekir veya akıllı cihazınızı çöpe atmak kesin çözüm diyebilirim.

Diğer uygulamalar da aynı verileri sizden alıyor, sadece ülkeler farklı yani CIA yerine KGB veya Çinlilere vermiş olursunuz.

Yapmanız gereken gizli ve değerli bir iletişim yapacaksanız WhatsApp ve benzerlerini değil diğer klasik yöntemleri kullanmak, örnek SMS. Gmail bile kullanmayın çünkü Gmail’de yazışmalarınıza göre sizi profilliyor. Fazla gizli ise dijital hiçbir şey üzerinden iletişim yapmayın.

Şahsım WhatsApp kullanmaya devam ediyor ve yukarıda da yazdığım gibi aşırı gizli bir iletişimi internet üzerinden yapmıyorum ki aşırı gizli bir iletişim ihtiyacım hiç olmadı. Şahsım bu işleri bilen ve prof. dijital okur yazar olduğu için füze de atsalar sorun çıkmaz *.

Güncelleme 11 Ocak

WhatsApp’ın yöneticisi Will Catchart aşağıdaki floodu gönderdi. Özetle kişisel kullanıcıların kendi aralarındaki mesajlaşmaların 3. şahıslarla veya kurumlarla paylaşılmayacağını yazmış.

Güncelleme 15 Ocak

WhatsApp, yeni gizlilik sözleşmesiyle ilgili yeni açıklama yaptı. Açıklamada “Şimdi, insanlardan şartları incelemelerinin ve kabul etmelerinin isteneceği tarihi geri alıyoruz. 8 Şubat’ta hiç kimsenin hesabı askıya alınmayacak veya silinmeyecek” denildi.

@WhatsApp

Güncelleme 16 Ocak

Beni Twitter’dan takip etmeyi unutmayın, güvenli günler dilerim.