Windows için disk kopyalamada kesinlikle Acronis çok başarılı ve bir USB bellek üzerine Acronis Bootable koyup bilgisayarınızı o şekilde başlattığınızda muhteşem hatasız ve hızlı çalışıyor.
Ancak MacOS için asla Windows’da olduğu gibi Acronis ve benzeri programları kullanmayız ve zaman kaybetmeyin, zira başarılı olamayacaksınızdır. Yapmanız gerekenleri buraya yazıyorum.
Öncelikle burada bahsettiğimiz mevzu sistem diskidir, yani normal veri içeren diskler değil bu yüzden eğer normal veriler içeriyor ise herhangi bir şekilde herhangi bir diski kopyalarsınız sorun yaşamazsınız.
MacOS’un sistem diskini birebir clonlamak(kopyalamak) için yapmanız gereken Disk Utility uygulamasını kullanmak, Disk Utility(Disk İzlencesi) Apple’ın kendi uygulaması zaten. Aşağıdaki listede sırasıyla yapacaklarınız var:
- Bilgisayarı kapatın ve kopyalama yapacağınız yeni diski USB üzerinden disk kutusuna koyup bilgisayara bağlayın.
- Bilgisayarı CMD+R ile kuratma modunda(recovery mode) başlatın.
- Disk Utility uygulamasını açın.
- USB den taktığınız yeni diski seçin ve “OS X Extended Journaled” (yani JHFS+) ve “GUID Partition Map” olarak diski formatlayın.
- Formatladığınız bölüm seçiliyken yukarıdaki Edit menüsünden Restore’yi tıklayın.
- Karşınıza gelen “Restore from” kısmında klon yapılacak diski(var olan sistem diski) seçin ve restore işlemini başlatın.
Hepsi bu kadar, artık Apple bilgisayarınızdaki sistem diskinin birebir kopyasını USB üzerinden takmış olduğunuz disk üzerine kopyalamış oldunuz, bunu isterseniz daha sonra geri yüklemek için isterseniz de eski diski çıkarıp yerine takmak için kullanabilirsiniz, çalışır. Apple bilgisayarlarda sistem diski değiştirdikten sonra sistem başlangıçta bir miktar yavaşlayabilir ancak bu geçicidir ve NVRAM (kalıcı rastgele erişimli bellek) ile ilgilidir https://support.apple.com/tr-tr/HT204063 sonraki başlangıçta düzelmiş olacaktır.
Yukarıda yazmış olduğum adımların videosunu izlemek isterseniz: