Kategoriler
Tech

Daha sağlıklı batarya için

Akıllı cihazlarda daha sağlıklı ve uzun ömürlü batarya için yapılması ve yapılmaması gerekenler.

Akıllı telefonlarımız ve tabletlerimizde bataryalar kritik önemde, bu bataryalar Lityum iyon piller kullanır ve cihazı kullanım türü ve zamanına göre belli sürelerde biter dolayısıyla çoğumuz hemen her gün cihazları şarja takarız. Bataryaların bir kullanım ömrü var, yani dolup boşaldıkça(pil döngüsü) batarya ömründen yiyor, ayrıca daha performanslı ve sağlıklı çalışabilmesi için bazı gereksinim ve bazı kaçınılması gereken kullanımlar var.

Cep telefonlarımız, tabletlerimiz ve laptoplarımızın, tüm batarya ile çalışan akıllı cihazlarımızın daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir bataryaya sahip olması için aşağıdaki uyarıları dikkate alabilirsiniz.

Batarya sağlığı iPhone
Batarya sağlığı iPhone

Telefonunu şarj ederken dikkat edilecekler:

Telefonun bataryasını %20 ile %80 arasında tutmak bataryanın sağlığı için önemlidir, bataryayı yormazsınız ve ömrü de uzar.

Özellikle ilk 3 maddeye ben çok dikkat ederim ve bataryanın ömrünün uzadığına bizzat şahidim(iPhone modelleri), telefonu şarjda bırakmayın, şarjdayken kullanmamaya çalışın, batarya seviyesi yüzde 20/30 arasında iken şarja takın ve telefonu eğer o gün özel bir durum yok ise yüzde 80/85’de iken şarjdan çekin.

  1. Sürekli olarak telefonu şarjda bırakmak: Şarj cihazlarını sürekli olarak prizde bırakmak, gereksiz elektrik tüketimine neden olabilir. Ayrıca şarj aletlerinin aşırı ısınmasına ve cihazların zarar görmesine yol açabilir. Şarj işlemi tamamlandığında şarj cihazını prizden çekmek önemlidir.
  2. Telefonunuzun şarjını %100 yapmayın: Telefonunuzu her seferinde %100’e kadar şarj etmek, bataryanın ömrünü kısaltabilir. Ayda bir kez %100 doldurmak yerine, genellikle şarjınızı %20 ile %80 arasında tutmak bataryanın sağlığı için daha iyidir.
  3. Telefonun şarjının tamamen bitmesine izin vermeyin: Bataryanın tamamen bitmesini beklemek, telefonunuzun ömrünü azaltabilir. Şarjınız azaldığında prize takarak doldurmak, bataryanın daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir.
  4. Gece boyunca telefonu şarjda bırakmayın: Telefonunuzu bütün gece şarjda bırakmak, hem telefonun hem de şarj adaptörünün aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu durum, can güvenliğini tehlikeye atabilir. Şarj işlemini gündüz saatlerinde kontrol altında yapmak daha güvenlidir.
  5. Telefonu kesinlikle şarjda kullanmayın: Telefonunuzu şarjdayken kullanmak, bataryanın aşırı ısınmasına neden olabilir. İşleri halletmek için telefonu şarjdan çekmek ve sonra tekrar şarja takmak, bataryanın daha sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.
  6. Şarjınız % 20’ye düşmeden şarja takmayın: Telefonu şarj etmek için en uygun aralık, batarya ömrünün % 20 ile % 80 arasında olduğu aralıktır. % 20’nin altına düştüğünde şarj etmek daha iyidir.
  7. Telefon kılıfınızı şarjdayken çıkarın: Telefonu şarj ederken kullanılan kılıf, telefonun daha fazla ısınmasına neden olabilir. Bu nedenle şarj sırasında kılıfı çıkarmak önemlidir.
  8. Telefonun orijinal şarj aletini kullanın: Telefonu şarj ederken orijinal şarj aletini kullanmak, bataryaya zarar verme riskini azaltır. Orijinal şarj aletleri, doğru akımı ileterek bataryanın sağlığını korur.
  9. Bilgisayar ile telefonu şarj etmeyin: Telefonları bilgisayardan şarj etmek, telefonunuzu daha uzun süre dolması gereken zamanda şarj etmek anlamına gelir. Bu, bataryayı olumsuz etkileyebilir ve yavaş şarj işlemine neden olabilir.
  10. Eğer gerek yok ise telefonunuzu “düşük güç modu“(iPhone’da ismi bu)nda tutun.

Kaynaklar: