ABD / Caltech Üniversitesi tarafından yürütülen “The Space Solar Power Project” projesi ile Dünya’nın alçak yörüngesine yerleştirilen güneş paneliyle toplanan enerji dünya yüzeyine yansıtıldı. 39 uzay seferiyle taşınacak ve tamamlandığında 9 kilometrekarelik bir yüzey oluşturacak yapı, 24 saat Güneş’ten faydalanacak.
Bu sistem atmosferde filtrelenen ve yüksek enerji barındıran mavi ışınlardan faydalandığı için geleneksel panellerden çok daha yüksek verime sahip.
Uzay güneş enerjisi, enerjinin gündüz ve gece döngülerine, mevsimlere ve bulut örtüsüne maruz kalmadan sürekli olarak mevcut olduğu ve potansiyel olarak Dünya yüzeyindeki herhangi bir yerde güneş panellerinden sekiz kat daha fazla güç sağlayan dış uzayda pratik olarak sınırsız güneş enerjisi kaynağından yararlanmanın bir yolunu sunmakta. Tamamen hayata geçirildiğinde SSPP, güneş ışığını toplayan, elektriğe dönüştüren ve daha sonra, şu anda güvenilir güce erişimi olmayan yerler de dahil olmak üzere ihtiyaç duyulan her yere uzun mesafeler üzerinden kablosuz olarak iletilecek olan mikrodalgalara dönüştüren bir modüler uzay aracı takımyıldızını konuşlandıracak.
Aşağıdaki videoda, Caltech Mühendislik Profesörü ve Uzay Tabanlı Güneş Enerjisi Projesinin Eş Direktörü Dr. Ali Hajimiri, aşamalı dizilerin ve parazitin dikkatli kullanımının kablosuz güç aktarımını nasıl yönlendirebileceğini açıklıyor.
Daha fazla bilgi: www.caltech.edu/about/news/in-a-first-caltechs-space-solar-power-demonstrator-wirelessly-transmits-power-in-space