Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik, yenilenmiş elektrikli ve elektronik eşyaların ithaline izin veriyor. İthalat izni yalnızca cep telefonu ve tabletle sınırlı değil. İthalat, genel Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yapılacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığın Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/12/20221226-1.htm
Yönetmelik yenilenmiş elektrikli ve elektronik ürünlerin ithalatına da izin veriyor. Türkiye’de her tür elektronik ürün için ithalat lisansı hükümleri bulunurken, bu iki ürün için yenileme imkanı verildiği belirtilmelidir. Kullanılmış veya yenilenmiş elektrikli ve elektronik ekipmanların (EEE) ithalatına izin verilir. madde ile atık elektrikli ve elektronik eşyaların (WEEE) ithal edilmesi mümkündür. Yönetmelik anlamında EEE, elektrik akımına veya elektromanyetik alana bağlı olarak AC’de 1000 Volt’u ve DC’de 1500 Volt’u aşmayan kullanıma yönelik, yönetmeliğin eklerinde sınıflandırılan eşyaların doğru çalışmasını ve bu akımların üretilmesini belirtir. İthalat, atık yönetimine ilişkin genel yönetmeliklere uygun olarak yapılacaktır. maddesine göre kullanılmış veya tamir edilmiş elektrikli ve elektronik eşya, atık olmaması kaydıyla ithal edilebilir. maddesi ile hurda elektrikli ve elektronik eşya ithali mümkündür. İthalat Genel Atık Yönetimi Yönetmeliğine uygun olarak yapılacaktır.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/12/20221226.pdf
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/12/20221226-1-1.pdf
Yönetmeliğe göre, atık elektrikli ve elektronik eşyalar ithal edilebilecek. Yönetmeliğin dikkat çekici maddesi ise Türkiye’de uygulamaya yeni başlanan yenilenmiş eşyaya ilişkin oldu.
Ekonomi gazetesinden Mehmet Kaya’nın haberine göre, yönetmelik yenilenmiş elektrikli ve elektronik ürünlerin ithalatına da izin veriyor. Öte yandan, bazı tehlikeli maddelerin elektrikli ve elektronik cihazlarda kullanımının sınırlandırılmasına ilişkin yönetmelik de yayımlandı.
Türkiye’de lisanslı inovasyon firmaları sadece cep telefonlarını ve tabletlerini yenileyip garantili satabiliyor. Türkiye’de her tür elektronik ürün için ithalat lisansı hükümleri bulunurken, bu iki ürün için yenileme imkanı verildiği belirtilmelidir.
Yenileme işlemine tabi tutulmuş / Yenilenmiş
Yönetmeliğin 26. Kullanılmış veya yenilenmiş elektrikli ve elektronik ekipmanların (EEE) ithalatına izin verilir. 27. madde ile atık elektrikli ve elektronik eşyaların (WEEE) ithal edilmesi mümkündür. Yönetmelik anlamında EEE, elektrik akımına veya elektromanyetik alana bağlı olarak AC’de 1000 Volt’u ve DC’de 1500 Volt’u aşmayan kullanıma yönelik, yönetmeliğin eklerinde sınıflandırılan eşyaların doğru çalışmasını ve bu akımların üretilmesini belirtir. ve alanlarında “iletim ve ölçü eşyası” olarak tanımlanmaktadır.
Kullanımda, bir süre kullanılmış ancak atılmamış veya atık haline gelmiş şeyleri içerir. Yenilenmiş olanlar ise, her türlü işlevi alacak şekilde yetkili kuruluşlar tarafından elden geçirildikten sonra yenilenmiş olarak kabul edilir.
İthalat, atık yönetimine ilişkin genel yönetmeliklere uygun olarak yapılacaktır.
Yönetmeliğin 26. maddesine göre kullanılmış veya tamir edilmiş elektrikli ve elektronik eşya, atık olmaması kaydıyla ithal edilebilir. Ticaret Bakanlığı ithalat ruhsatı verecek. Atık olduğundan şüphelenilmesi durumunda, stokta bekletme de dahil olmak üzere analiz ve inceleme sorumluluğu üreticiye veya üçüncü bir şahıs adına yapılacaktır. Kanunun 27. maddesi ile hurda elektrikli ve elektronik eşya ithali mümkündür. İthalat Genel Atık Yönetimi Yönetmeliğine uygun olarak yapılacaktır.
Hangi ürünler ithal edilebilecek?
Yönetmelikle oldukça geniş bir kapsamda EEE ve AEEE ithaline izin veriliyor. Ayrıca yönetmelik ekleriyle bu gruplardan hangilerinin yönetmelik kapsamında olduğuna yönelik detaylı ayrımlar da bulunuyor. Bu ayrımlarda da geniş bir liste tutulduğu ve tüketicilerin yoğun olarak kullandığı çok sayıda ürünün kapsamda olduğu gözlendi.
Yönetmelik kapsamında tanımlanan EEE kapsamına giren şu ürünler ithal edilebilecek: Yönetmelik EK-1A kapsamında: Büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler (büyük ve sabit sanayi aletleri hariç), oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri, otomatlar.
Yani beyaz eşyadan bilgisayar ve cep telefonlarına ne varsa hepsi, büyük ihtimalle bu elektronik cihaz üretici firmalar kendileri topladıkları eski cihazları yenileme işlemine tabii tutup Türkiye’ye gönderebilecek ve satabilecek. Yani yarın Samsung ve Apple’dan yenilenmiş cihazları satılık olarak görebiliriz elbette aynı vergilerle ve nispeten ucuz. Son dönemlerde yenilenmiş cep telefonları ve tabletler oldukça popüler, Easycep ve benzeri firmalar uygun fiyatlara tamir edilmiş ve yenilenmiş 2. el cep telefonları satıyorlar hatta bununla ilgili vadeli kredi finansmanı veren bankalar da var. Easycep gibi firmalarda ayrıca eski cihazınızı da satabiliyorsunuz.
Yurt dışında buna refurbished deniyor, refurbished iphone şeklinde ararsanız göreceksinizdir, büyük firmalar kendileri de satıyorlar https://www.apple.com/shop/refurbished/iphone. Yönetmelikle birlikte Türkiye’de de satılıp alınabilecek.