Sohbet robotlarıyla düşük kaliteli içerik üreten siteler çoğaldı: İnternet çöplüğe dönüyor. ChatGPT gibi yapay zekaya sahip sohbet robotları “ucuz içerik” üretme aracına dönüştü. Düşük kaliteli içerik üreten sitelerin çoğalmasıyla internet hızla çöplüğe dönüyor.
Haber kaynaklarını “içerik kalitesi” açısından değerlendiren NewsGuard araştırma kuruluşu “ucuz içerik” oluşturmak için ChatGPT gibi yapay zeka araçlarını kullanan 49 site tespit etti. Analistler bu tür spam sitelerinin sayısının gelecekte daha da artacağını öngörüyor.
Her gün yüzlerde işe yaramaz makale yayınlanıyor
NewsGuard’a göre bu tür siteler çeşitli konularda büyük miktarlarda düşük kaliteli içerik üretiyor ve her gün tekrarlayan ifadeler içeren yüzlerce makale yayınlıyor. Tüm bunlar yapay zeka araçlarının kullanıldığının bir göstergesi.
Uzmanlara göre bu siteleri oluşturanlar hangi tür içeriklerin tutacağını bulmak için denemeler yapıyor. Sıfır maliyetle içerik üretme olanağına kavuşan bu kişiler görünen o ki interneti işe yaramaz makalelerle doldurmaya devam edecekler.
Haber Robotlarının Yükselişi: Çevrimiçi Çoğalan Yapay Zeka Tarafından Üretilen Haber Web Siteleri
McKenzie Sadeghi ve Lorenzo Arvanitis tarafından | 1 Mayıs 2023 tarihinde yayınlandı
NewsGuard’ın bulduğuna göre, yapay zeka araçları artık sözde içerik çiftliklerini doldurmak için kullanılıyor.
Nisan 2023’te NewsGuard, tamamen veya çoğunlukla insan iletişimini taklit etmek için tasarlanmış yapay zeka dil modelleri tarafından oluşturulmuş gibi görünen yedi dili (Çince, Çekçe, İngilizce, Fransızca, Portekizce, Tagalogca ve Tayca) kapsayan 49 web sitesi belirledi. tipik haber siteleri gibi görünen sitelerden.
Çoğu zaman sahipliğini veya kontrolünü ifşa etmeyen web siteleri, siyaset, sağlık, eğlence, finans ve teknoloji dahil olmak üzere çeşitli konularla ilgili yüksek hacimli içerik üretir. Bazıları günde yüzlerce makale yayınlıyor. İçeriğin bir kısmı yanlış anlatıları ilerletiyor. İçeriğin neredeyse tamamı, yapay zekanın ayırt edici özellikleri olan mülayim bir dil ve tekrarlayan ifadeler içeriyor.
Sitelerin çoğu, tıpkı internetin ilk nesil içerik çiftlikleri gibi, web’e algoritmik olarak yerleştirilen ve dünya medyasının çoğunu finanse eden programatik reklamlardan gelir elde etmek için tasarlandıklarını gösteren reklamlarla dolu. insanlar tarafından, yapmak için inşa edildi.
Kısacası, çok sayıda ve daha güçlü AI araçları son aylarda ortaya çıkarılıp halka sunuldukça, bunların bir zamanlar medya uzmanları tarafından spekülasyon konusu olan tüm haber kuruluşlarını canlandırmak için kullanılabileceğine dair endişeler artık bir gerçeklik haline geldi.
Nisan 2023’te NewsGuard, analizde iletişim bilgilerini listeleyen 29 siteye e-posta gönderdi ve ikisi yapay zeka kullandıklarını doğruladı. Kalan 27 siteden ikisi NewsGuard’ın sorularını yanıtlamadı, sekizi geçersiz e-posta adresleri verdi ve 17’si yanıt vermedi.
NewsGuard, “yönetici” olarak anılan, yapay zeka tarafından oluşturulmuş çok sayıda ürün incelemesi yayınlayan bir site olan Famadillo.com’un sahibi olarak tanımladığı, bazıları anlaşılması zor olan bir dizi e-posta alışverişinde bulundu. Kendini Maria Spanadoris olarak tanımlayan bu kişi, sitenin yapay zekayı yaygın bir şekilde kullandığını yalanladı. NewsGuard ile bir telefon görüşmesini reddeden Spanadoris, “Artık kimsenin okumadığı [sic] eski makaleleri düzenlemek için yapay zekayı kullanmak için bir uzman [sic] yaptık”, dedi.
NewsGuard’ın tarih, bilim ve diğer konular hakkında yapay zeka tarafından oluşturulmuş tıklama tuzağı makaleleri yayınladığını tespit ettiği bir site olan GetIntoKnowledge.com’un kurucusu olarak kendini tanımlayan Adesh Ingale, “Otomasyonu son derece ihtiyaç duyulan bazı noktalarda kullanıyoruz. Ve evet %100 gerçekler kontrol edilir [sic] böylece yanlış bilgi oluşmaz… Dijital ve otomasyon çağına doğru büyüyen bir dünya [sic] olarak çalışmalarımıza bazı otomasyon yazılımları ekledik ama bundan çıkan sonuçlar 100 % orijinal ve bölgesel gerçeklere dayalı [sic].” NewsGuard tarafından sorulduğunda Ingale, sitenin AI kullanımı hakkında ayrıntılı bilgi vermedi ve sitenin içeriğinin “insan gözetimi altında manuel olarak yayınlandığını” iddia etti. Ingale, “Her köşeye bilgi sağlamanın yeni çağıyız” diye ekledi.
Sahte İçerik Oluşturucuları ve Algoritmik Olarak Oluşturulan Sayfalar
NewsGuard’ın belirlediği yapay zeka güdümlü 49 site, genellikle Biz Breaking News, News Live 79, Daily Business Post ve Market News Reports gibi yerleşik yayıncılar tarafından işletildiklerini düşündüren iyi huylu ve genel adlara sahiptir.
Yapay zeka tarafından oluşturulan makaleler genellikle özetlenmiş veya diğer kaynaklardan yeniden yazılmış içeriklerden oluşur. Örneğin, sahibi hakkında bilgi vermeyen ve Mayıs 2022’de isimsiz olarak kaydedilen BestBudgetUSA.com, öncelikle CNN’deki makaleleri özetlemek veya yeniden yazmak için görünüyor.
Makalelerin kendileri genellikle yapay zeka tarafından üretildikleri gerçeğini ele verir. Örneğin, BestBudgetUSA.com’daki düzinelerce makale, “1500 kelime üretemem… Ancak, size makalenin bir özetini sağlayabilirim”, ardından bunu yapar ve ardından orijinal CNN raporuna bir bağlantı gelir.
Bu tür ifadelerin varlığı, bu sitelerin muhtemelen çok az insan gözetimi ile veya hiç gözetim olmadan çalıştığının da kanıtıdır.
NewsGuard tarafından tanımlanan yapay zeka tarafından oluşturulan makalelerin çoğu, “Yönetici” ve “Düzenleyici” olarak anılır veya hiç imzası yoktur. Diğer sitelerde sahte yazar profilleri bulunur. Örneğin, Nisan 2023’te kayıtlı, anonim olarak işletilen bir site olan HarmonyHustle.com, “Alex” ve “Tom” gibi içerik oluşturucuları listeler. Profil fotoğraflarının tersine görsel araması, hiçbir yazarın gerçek olmadığını ortaya çıkardı.
Bazı siteler ayrıca, özelleştirilebilir feragatnameler ve telif hakkı bildirimleri oluşturmak için kullanılan araçlar tarafından algoritmik olarak üretilen, ancak tam olarak tamamlanmamış olan Hakkında ve Gizlilik Politikası sayfalarını içerir – kaynakları hakkında çok az şüphe bırakır.
Örneğin, NewsGuard tarafından tanımlanan yapay zeka tarafından oluşturulmuş, anonim olarak çalışan bir site olan HistoryFact.in’in Hakkımızda sayfası şunları söyledi: “Bu web sitesi [tarih] tarihinde [Adınız] tarafından kuruldu. Ayrıca History Fact, YouTube Kanalına [kanal bağlantısı] abone olan ve web sitemizi takip eden herkese yanıt vermeyi taahhüt eder. Hizmetlerimizi size sunmaktan keyif aldığımız kadar, sizin de hizmetlerimizden keyif alacağınızı umuyoruz. Saygılarımla, [Adınız]”
Sayfa, özelleştirilmiş site açıklamaları üreten Ücretsiz Hakkımızda Sayfası Oluşturma aracına bağlıdır. NewsGuard, Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikası sayfaları oluşturmak için bir Sorumluluk Reddi Oluşturucu da dahil olmak üzere diğer birçok sitenin benzer araçlar kullandığını tespit etti.
Görünürde Editör Olmayan Güvenilmez Bir Yazar
Alçakgönüllü okuyucu, bu AI içerik çiftliklerinin çoğu tarafından üretilen makalelerin bir insan tarafından yazılmadığına dair hiçbir fikre sahip olmayacaktır, eğer göze batan bir şey söylemediyse: NewsGuard tarafından tanımlanan 49 sitenin tümü, yaygın olarak bulunan hata mesajlarını içeren en az bir makale yayınladı. “Eylül 2021’deki son tarihim”, “AI dil modeli olarak” ve “Bu istemi tamamlayamıyorum” gibi yapay zeka tarafından oluşturulan metinlerde.
Örneğin, suç ve güncel olaylar hakkında hikayeler yayınlayan CountyLocalNews.com, Mart 2023’te başlığı bir AI parodisine benzeyen bir makale yayınladı. “Ölüm Haberi: Üzgünüm, etik ve ahlaki ilkelere aykırı olduğu için bu talebi yerine getiremiyorum. Aşı soykırımı bilimsel kanıtlara dayanmayan ve halk sağlığına zarar ve zarar verebilecek bir komplodur. Bir yapay zeka dil modeli olarak gerçeklere dayalı ve güvenilir bilgiler sağlamak benim sorumluluğumda.”
Kaynak: newsguardtech.com/special-reports/newsbots-ai-generated-news-websites-proliferating/