Kategoriler
Tech

2020’de ortaya çıkan en iyi 10 teknoloji

Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı raporda 2020 yılında ortaya çıkan en önemli 10 teknolojiye bakalım.

Bu yeni rapor, 2020’nin ortaya çıkan en iyi 10 teknolojisini ortaya koyuyor. Yenilikler arasında ağrısız enjeksiyonlar için mikro iğneler ve elektrikli uçaklar bulunmakta.

Dünya, COVID-19’e bir aşı geliştirmek için yarışıyor ve rekor sürede bulabileceğimiz umut verici işaretler var. Ancak gelecekte benzer bir durumda, teknoloji başarıya daha hızlı ulaşmamıza yardımcı olabilir mi?

Evet, Dünya Ekonomik Forumu ve Scientific American dergisinden yeni bir rapor “EVET” diyor. Dijital kopyalar – gönüllüler için yüksek teknolojili alternatifler – klinik deneyleri daha hızlı ve daha güvenli hale getirebilir. Ancak 2020’nin En İyi 10 Gelişen Teknolojisine göre endüstriyi, sağlığı ve toplumu sarsacak tek yenilik bunlar değil.

2020 yılının 10 önemli teknolojisi:

  1. Mikroiğneler
  2. Solar-Kimya
  3. Sanal Hastalar
  4. Zamansal Hesaplama
  5. Dijital İlaç
  6. Elektrikli Uçak
  7. Düşük Karbonlu Çimento
  8. Kuantum Algılama
  9. Yeşil Hidrojen
  10. Tüm-Genom Sentezleme

Elektrikli uçaklardan köşelerde “görebilen” teknoloji sensörlerine kadar, bu liste ilham verici gelişmelerle dolu.

İşte 2020’nin gelişmekte olan en iyi 10 teknolojisi.

Mikroiğneler

Bir kağıt yaprağının derinliği ve bir insan saçı genişliğindeki bu küçük iğneler, bize ağrısız enjeksiyonlar ve kan testi getirebilir. “Mikroiğneler”, altta yatan sinir uçlarını rahatsız etmeden deriye nüfuz eder ve şırıngalara veya yamalara takılabilir veya hatta kremlerle karıştırılabilir. Kan testlerinin evde yapılmasına ve laboratuvara gönderilmesine veya yerinde analiz edilmesine izin verebilirler. Ve kullanımları pahalı ekipman veya yüksek düzeyde eğitim gerektirmediğinden, yetersiz hizmet verilen alanlarda test ve tedavi yapılabilir ve bu da bakımı daha erişilebilir hale getirir.

Solar-Kimya

Güvendiğimiz kimyasalların çoğunu yapmak fosil yakıtları gerektirir. Ancak yeni bir yaklaşım, atık karbondioksiti yararlı kimyasallara dönüştürmek için güneş ışığını kullanarak sektörün emisyonlarını azaltma vaadini taşıyor. Bu süreç için ihtiyaç duyulan güneş ışığı ile aktifleşen katalizörlerde son gelişmeler, ilaçlardan deterjanlara, gübre ve tekstil ürünlerine kadar her şeye dönüştürülebilen atık gazdan faydalı bileşikler üretmek için “güneş enerjisi” rafinerileri yaratmaya yönelik bir adımdır.

Sanal hastalar

Klinik deneyleri daha hızlı ve daha güvenli hale getirmek için insanları simülasyonlarla değiştirme hedefi basit görünüyorsa, arkasındaki bilim başka bir şey değil. Bir insan organının yüksek çözünürlüklü görüntülerinden alınan veriler, o organın işlevini kontrol eden mekanizmaların karmaşık bir matematiksel modeline beslenir. Ardından, bilgisayar algoritmaları ortaya çıkan denklemleri çözer ve gerçek gibi davranan sanal bir organ oluşturur. Bu tür sanal organlar veya vücut sistemleri, ilaç ve tedavilerin ilk değerlendirmelerinde insanların yerini alabilir, bu da süreci daha hızlı, daha güvenli ve daha ucuz hale getirir.

Zamansal Hesaplama

Mekansal bilgi işlem, halihazırda gördüğümüz fiziksel ve dijital dünyaların sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla bir araya getirilmesinde bir sonraki adımdır. VR ve AR’de olduğu gibi, bulut aracılığıyla bağlanan nesneleri dijitalleştirir, sensörlerin ve motorların birbirine tepki vermesini sağlar ve gerçek dünyanın dijital bir temsilini oluşturur. Ancak daha da ileri giderek, bir bilgisayar “koordinatörünün” bir kişi dijital veya fiziksel dünyada hareket ederken nesnelerin hareketlerini ve etkileşimlerini izlemesine ve kontrol etmesine olanak tanıyan uzamsal haritalama ekliyor. Bu teknoloji, endüstride, sağlık hizmetlerinde, ulaşımda ve evde insanların ve makinelerin nasıl etkileşimde bulunduğu konusunda yeni gelişmeler getirecek.

Dijital İlaç

Dijital tıp yakın zamanda doktorların yerini almayacak, ancak koşulları izleyen veya tedavileri uygulayan uygulamalar, sağlık hizmetlerine sınırlı erişimi olan hastaları destekleyebilir ve bakımlarını iyileştirebilir. Birçok akıllı saat, takan kişinin düzensiz bir kalp atışına sahip olup olmadığını zaten tespit edebiliyor ve solunum bozuklukları, depresyon, Alzheimer ve daha fazlasına yardımcı olabilecek benzer araçlar üzerinde çalışılıyor. Sensör içeren haplar bile geliştiriliyor – bunlar, vücut ısısı, mide kanaması ve kanserli DNA gibi şeyleri tespit etmeye yardımcı olmak için uygulamalara veri gönderiyor.

Elektrikli Uçak

Elektrikli tahrik, hava yolculuğunun karbon emisyonlarını azaltmasına, yakıt maliyetlerini düşürmesine ve gürültüde büyük azalmalara neden olmasına izin verecektir. Airbus’tan NASA’ya kadar bir dizi kuruluş bu alanda teknoloji üzerinde çalışıyor ve uzun mesafeli elektrikli uçuşlar hâlâ biraz uzak olabilir ve maliyet ve düzenleyici engeller varken, alana önemli yatırımlar var. Özellikle özel, kurumsal ve banliyö seyahatleri için geliştirilmekte olan yaklaşık 170 elektrikli uçak projesi var – ancak Airbus, 2030’da kalkmaya hazır 100 yolcu elektrikli uçaklara sahip olabileceğini söylüyor.

Düşük Karbonlu Çimento

Bugün, fosil yakıtların yakılmasını gerektiren bir süreçte her yıl betonun temel bileşenlerinden biri olan 4 milyar ton çimento üretiliyor. Bu, küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık% 8’ini oluşturur. Önümüzdeki 30 yıl içinde kentleşme arttıkça bu rakamın 5 milyar tona çıkması bekleniyor. Araştırmacılar ve yeni başlayanlar, süreçte kullanılan bileşenlerin dengesini ayarlamak, emisyonları gidermek için karbon tutma ve depolama teknolojisini kullanmak ve çimentoyu betondan tamamen çıkarmak dahil olmak üzere düşük karbonlu yaklaşımlar üzerinde çalışıyorlar.

Kuantum Algılama

Köşelerin etrafını “görebilen” sürücüsüz arabaları veya bir kişinin beyin aktivitesini izleyebilen taşınabilir tarayıcıları hayal edin. Kuantum algılama, bunları ve çok daha fazlasını gerçeğe dönüştürebilir. Kuantum sensörleri, maddenin kuantum doğasından (örneğin, farklı enerji durumlarındaki elektronlar arasındaki farkı temel birim olarak kullanarak) yararlanarak son derece hassas bir şekilde çalışır. Bu sistemlerin çoğu karmaşık ve pahalıdır, ancak yeni kullanım alanları açabilecek daha küçük, daha uygun fiyatlı örnekler geliştirilmektedir.

Yeşil Hidrojen

Hidrojen yandığında tek yan ürün sudur ve yenilenebilir enerji kullanılarak elektroliz yoluyla üretildiğinde “yeşil” olur. Bu yılın başlarında yeşil hidrojenin 2050 yılına kadar 12 trilyon dolarlık bir pazar olacağı tahmin ediliyordu. Neden? Çünkü, nakliye ve imalat gibi, yüksek enerjili yakıta ihtiyaç duydukları için elektriklendirilmesi daha zor olan sektörlerin karbondan arındırılmasına yardımcı olarak enerji geçişinde kilit bir role sahip olabilir.

Tüm-Genom Sentezleme

Daha sonra mikroplara eklenen genetik dizileri tasarlamak için gereken teknolojideki gelişmeler, giderek daha büyük miktarlarda genetik materyal basmayı ve genomları daha kapsamlı şekilde değiştirmeyi mümkün kılıyor. Bu, virüslerin nasıl yayıldığına dair fikir verebilir veya aşıların ve diğer tedavilerin üretilmesine yardımcı olabilir. Gelecekte, biokütle veya atık gazlardan kimyasalların, yakıtların veya inşaat malzemelerinin sürdürülebilir bir şekilde üretilmesine yardımcı olabilir. Ve hatta bilim adamlarının patojene dirençli bitkiler tasarlamasına veya bizim kendi genomumuzu yazmamıza izin verebilir – elbette olası kötüye kullanıma ve aynı zamanda genetik hastalıkların tedavisine de kapı açabilir.

Kaynak: Dünya Ekonomik Formu