Dünyanın en çok kullanılan tasarım ve fotoğraf düzenleme yazılımı olan Adove Photoshop’da Generative Fill aracı adeta bir devrim, bugüne kadar sadece Firefly bünyesinde sunulan Generative Fill / Yapay Zekâ Doldurma Tekniği özelliğini Photoshop’a getirdi.
Uzun süredir yapay zekâ desteğiyle birçok özellik sunan, özellikle “Neural Filters” ile adından söz ettiren Adobe, Photoshop’a muhteşem bir özellik daha ekledi. Şirket, üretken yapay zekâ platformu Firefly’da olan “Generative Fill (Üretken Dolgu)” özelliğini Photoshop’a getirdi.
Şu anlık yalnızca Photoshop’un beta sürümünde kullanılabilen özellik, arka planını genişletmek istediğiniz fotoğraflara uygun, sizin isteğinize göre arka planlar oluşturuyor. Nasıl bir arka plan istediğinizi yazıyla anlattıktan sonra gerisi Photoshop’a kalıyor.
Photoshop içerisine geçtiğimiz hafta “beta” olarak dahil edilen, herkese açık tam sürümü ise yıl sonunda gelecek olan Generative Fill sistemi, kaçıranlar için “Adobe Firefly” yapay zekâ sistemini temel alıyor. Daha fazla bilgi için: www.adobe.com/products/photoshop/generative-fill.html
Bu üretken yapay zekâ odaklı yeni teknoloji, kişilerin sadece yazarak bir fotoğraftan obje çıkarmasına, fotoğrafa bir obje eklemesine ya da bir fotoğrafı genişletmesine ya da sınırların ötesinde büyütmesine imkân tanıyor. Fotoğrafın normalde olmayan kısımlarını, sizin yazdıklarınız ile Adobe Firefly üzerinden oluşturan Generative Fill teknolojisi, ilk başta tam olarak anlaşılmadı ancak bu Photoshop üzerinde adeta bir devrim yapıyor.
Fotoğraflardan obje çıkarma konusunda “Content-Aware Fill” aracından çok ama çok daha iyi çalışan sistem, kişilere yarattığı içerikler özelinde üç farklı varyasyon sunuyor ve objelerin düştüğü yansımalar konusunda da beklentileri aşan bir performans ortaya koyuyor. Genişletilen alanlar için üzerinde düzenleme yapılabilen katmanlar oluşturan sistem, birçok durumda gerçekten devasa zaman kazandırıyor. Ne kadar güçlü bir araç olduğu, üzerinde çok sayıda tasarımcının çalışmaya başlamasıyla ortaya çıkan araç, çok basit fotoğrafları bile çok etkileyici sanat eserleri haline getirebiliyor, istenirse sıfırdan fotoğraflar / görseller yaratılmasına da izin veriyor.
Örneğin bu sistem ile boş bir katmana önce gökyüzünü, daha sonra dağları, gölleri, evleri, arabaları ya da kişileri tek tek ekleyerek inanılmaz içerikler / manzara fotoğrafları üretebiliyorsunuz. Üretken yapay zekâ temelli olduğundan her eklemeyi ve çıkarmayı renk / ton açısından uyumlu şekilde gerçekleştiren araç, iki farklı fotoğrafı inanılmaz iyi şekilde harmanlayabiliyor ve normalde saatler sürecek düzenlemeleri saniyelere indirebiliyor. Bu sistem ile fotoğrafta normalde sadece yüzü gözüken birisine gerçekçi bir vücut ekleyebiliyor, bu kişinin kıyafetleri rahatlıkla değiştirebiliyor ve düzenlemeleri tek tek seçtiğiniz bölgelerde spesifik olarak yapabiliyorsunuz. Dikey fotoğrafları yatay formata geçirme konusunda eşi benzeri olmayan Photoshop Generative Fill sisteminin gücünü gösteren bazı örnekler hemen aşağıda yer alıyor. Şu an birçok diğer yapay zekâ gibi elleri oluşturma konusunda bazı sorunlar yaşayan, aynı zamanda bazı doku hataları da yapabilen sistem, yine de birçok tasarımcı ve fotoğrafçıyı hem sevindiren hem de gelecek için endişelendiren etkileyici sonuçlar ortaya koyuyor, bu sistem sayesinde kadraja giren insanlar nedeniyle kullanılmaz sayılan fotoğraflar gerçek anlamda hayata döndürülebiliyor.
Kaynaklar:
blog.adobe.com/en/publish/2023/05/23/future-of-photoshop-powered-by-adobe-firefly
log.com.tr/photoshop-ozelinde-her-seyi-degistiren-arac-generative-fill/