Kategoriler
Gündem

Grup Yorum ve Biletix


Sosyal medyayı kullanan arkadaşlar farkına varmış olacaklardır ki, bir boykot daha başladı ülkemizde. Biletix’in terör örgütüyle ilişkisi olduğu yönünde çıkan haberlerden ötürü yaptığını iddaa ettiği, Grup Yorum ambargosuna karşın sosyal medya ani olarak tepkisini koydu. Ve Grup Yorum seven, dinleyen ve benimseyen kitleler, tüm vatandaşları “Biletix“i boykot etmeye davet etti.

Biletix nedir?

Biletix, Türkiye’nin canlı eğlence sektörüne öncülük eden en önemli kaynaklarından biridir. 2000 yılında Ali Abhary, Dave Dorner ve Koç Bilgi Grubu tarafından kurulmuş, 2006 yılında Ticketmaster tarafından satın alınmıştır. Her yıl, 400’ün üzerinde etkinlik organizatörü tarafından düzenlenen 7.000’den fazla etkinlik için, değeri 90 milyon USD’ın üzerinde ve 4 milyon adetten fazla bilet satışı yapar. İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir’de bulunan yönetim ofisleriyle tüm Türkiye çapında hizmet sunan Biletix, bu hizmetini ödüllü web sitesi (www.biletix.com), çağrı merkezi (0 216 556 98 00), sayıları 40’ı aşan perakende satış noktaları, banka ATM ağları ve kendisine ait mobil biletleme platformları aracılığıyla gerçekleştirir.

Biletix bir Live Nation Entertainment şirketidir.

Live Nation kimdir?

Live Nation Entertainment (NYSE-LYV) konser ve etkinlik mekanı operasyonları, sponsorluk, biletleme çözümleri, e-ticaret ve sanatçı yönetimini de içeren beş ayrı iş kolunda faaliyet gösteren dünyanın en büyük canlı etkinlik şirketidir. Live Nation, gösteri öncesinde ve sürecinde sanatçıların ve izleyicilerin yaşadıkları deneyimi geliştirmek ve eşsiz kılmak için canlı etkinlik sektöründe sürekli yenilikler yaparak çalışmalarını sürdürüyor.

Live Nation 2009 yılında dünya çapında 140 milyon bilet satışı gerçekleştirdi, 21.000 konser organize etti, 850 sponsorla iş ortaklığı yaptı ve kendisine ait e-ticaret siteleri ile aylık ortalama 25 milyon tekil müşteriye hizmet verdi. Daha fazla bilgi için lütfen http://www.livenation.com/investors web sitesini ziyaret ediniz.

Grup Yorum nedir?

Yorum, Türkiye’de 1980 yılında gerçekleşen askeri darbeye ve sonrasında halka uygulanmaya çalışılan depolitizasyon ve sindirme politikalarına tepki amacıyla, 1985 yılında üniversite öğrencileri tarafından İstanbul’da kuruldu. Kuruluşunda, Ruhi Su, Mahzuni Şerif, Inti Illimani, Victor Jara, Quilapayun ve Theodorakis’ten etkilenen grup, doğduğu coğrafya olan Anadolu topraklarının ve onun üzerinde yaşayan halkların sesini, devrimci-sosyalist bir müzik anlayışıyla duyurmaya başladı. Yorum, kısa süre içerisinde muhalif duyarlılığın, haklar ve özgürlükler mücadelesinin vazgeçilmez bir ismi oldu.

1987’den başlayarak hemen her yıl bir albüm çıkaran, Türkiye’de ve Avrupa’da her yıl onlarca büyük konser veren grup, bunun dışında yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite işgaline katıldı. Grup üyeleri bu örgütlü-devrimci-eylemci yapı ve müziklerinin içerik ve sunumundaki muhalif çizgi nedeniyle pek çok gözaltı, tutuklama ve yasaklama ile karşılaştı. Güvenlik güçleri tarafından cd ve kasetleri dahi kurşunlanan grubun pek çok üyesi, onlarca kez işkence gördü, on yıllara varan hapis cezaları aldı. Bütün bunlar, grubun çalışmalarını ve ilerleyişini durduramadı.

Yorum, Türkçe dışında, Anadolu’da konuşulan Kürtçe, Arapça, Çerkesçe dillerinde de şarkılar söylüyor… Bu dillerin özgürleştirilmesi mücadelesine katılıyor.

Anti-faşist ve anti-emperyalist mücadele, hapishane katliamları, doğal afetlerin yarattığı yıkımlar, emperyalist savaşlar, ölümler, aşk, erdem ve özgür bir dünyaya duyulan özlem gibi konular grubun şarkı sözlerini şekillendiriyor. Grup, gerek ülke ve dünya gündemine bağlı, gerek kendi iç dinamikleri ile uyumlu olarak gelişim gösteren müzikal yapısıyla, içerdiği zenginlikler ve renkleri çoğaltıp kapsayıcılığını artırırken, ana çizgisini bozmuyor; artık kendisiyle özdeşleşen “Yorum Tarzı” da pek çok yeni müzisyene ve gruba öncülük ediyor. Yorum, müziğinde mey, bağlama, kaval gibi yerel çalgıların yanı sıra, başta gitar olmak üzere keman ve obua gibi pek çok yerel olmayan çalgıyı da kullanıyor. Solo ve koro vokallerin baskın olduğu müziğinde, sağlam ritim kompozisyonlarına ve akıcı ezgilere yaslanıyor. Folk-rock olarak değerlendirilebilecek bu müzik; ülkenin yerel folk şarkılarından Akdeniz ezgilerine, Latin Amerikalı marşlardan ’rock’a kadar tınılar barındırıyor.

Gerek yaptığı müzik, gerek üstlendiği görev ve taşıdığı sorumlulukla, pek çok konuda bir ilk olan, bütün yasaklara rağmen her yıl yüz binlerce dinleyicisiyle buluşmayı başaran, albümleri seri halinde satmaya devam eden, hakkinda araştırma yazıları ve kitaplar yayımlanan, basının “Hapishane Şarkıcıları”, dinleyicilerinin “Kar Makinası” ismini taktığı Yorum; dünya devrimci müziğinin önemli isimlerinden biri olarak umutlu şarkılar söylemeye devam ediyor.

Biletix, sosyal medyada başlayan boykottan ( bknz: https://twitter.com/#!/search?q=%23boykotbiletix ) hemen sonra bir açıklama yapma gereği duydu.

Kamuoyunun Dikkatine,

Düzenlenmesi planlanan Grup Yorum konseri biletlerinin tarafımızca satışının engellendiğini içeren haberler ve sosyal medyada bu yönde başlatılan boykot kampanyasını üzülerek takip etmekteyiz.

Grup Yorum konser biletlerinin satışına ambargo koyduğumuza yönelik açıklama ve yorumlar, hiç bir doğruluk payı içermemektedir. 9 Şubat 2012 tarihinde firmamıza gelen bu satış talebini değerlendirmeye alarak, konuyla ilgili çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız.

Konunun hassasiyeti göz önünde bulundurularak, basına da yansımış olan yargı kararının içeriğinin anlaşılması ve şirketimizin faaliyetlerine olan etkisini netleştirmek amacıyla, başvurumuza paralel olarak firmamız avukatları çalışmalarına başlamışlardır. Satışın önünde hukuki bir engel olup olmadığının netleşmesinin ardından, her ticari işletme gibi organizasyon ile ilgili son kararımızı alarak uygulamaya koyacağız.

Konuyla ilgili gelişmeleri, internet sitemiz www.biletix.com üzerinden takip edebilirsiniz.

Anlayış ve hassasiyetiniz için teşekkür ederiz.

Saygılarımızla.

Umarım halka hizmet veren bu tür kuruluşlar halk adına kararlar vermek yerine insiyatifi asıl karar verme mekanizması olan kullanıcılarına bırakırlar.